Autopon Overtoom terecht Rijksmonument

Ben Pon Overtoom

Foto van Nostalgiekrant.nl

Minister Bussemaker van Cultuur heeft een lijst van 89 nieuwe rijksmonumenten gepresenteerd. 11 staan in Amsterdam. Allemaal gebouwen uit het begin van de jaren zestig. Lees bij Parool.nl de hele lijst. Het gebouw dat mij het meest aanspreekt is de Autopon aan het eind van de Overtoom.

Zeer terecht dat dit architectonische bolwerk een beschermde status krijgt. Hoewel het niet een gebouw is dat veel mensen direct mooi zullen vinden, heeft het veel karakter.

Het is begin jaren zestig gebouwd als autobedrijf.  In de opbouw op het dak waren de vergaderzalen van de dealer. De eerste mensen die er woonden waren of werknemers of leden van een kerkelijke gemeenschap die op een of andere manier banden had met het bedrijf. (Bron: Maurick den Boon.)

Persoonlijk ken ik het, behalve als appartementencomplex, als de Megapool en tegenwoordig als sportschool David Lloyd. Waar ik vanuit Café Ter Brugge al bierdrinkend graag naar kijk.
Klik hier voor architectonische informatie over het gebouw.

Lees ook:Conservatorium Hotel opent naar verwachting al in december
Lees ook:Zet ‘m op D66, VVD en SP!
Lees ook:Geen skelet in de kast
Lees ook:Motown-bands in Amsterdam
Lees ook:Slavernijverleden kan nooit voldoende herdacht worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>