Gezien bij Filmhallen: The Jungle Book (3-D)

jungle bookHet is dat ik er behoorlijk van overtuigd ben dat apen, panters, tijgers, slangen en beren geen Engels spreken, anders had ik toch wel wat nachtmerries overgehouden aan deze avond. Wat een productie. Alleen het mensje is echt-echt, de rest is erg geloofwaardig.

Het bekende verhaal van Rudyard Kipling is in het verleden al flink heen en weer gesmeten, met als bekendste afgeleide de wereldberoemde tekenfilm van Disney. Nog altijd een van mijn favorieten. Deze live-action versie heeft echter niets met geinig vermaak voor kinderen te maken. Het is niet voor niets voor twaalf plus.

De maatschappelijke metaforen zijn ongetwijfeld anders dan de schrijver meer dan honderd jaar geleden voor ogen had, maar door de ‘echte’ dieren kun je toch niet om moraal heen.

Moraal
Wat is dat mensenkind – Mowgli – in verhouding tot die beesten voor schepsel? Heeft de tijger Shere Khan niet gewoon gelijk als hij vindt dat het opgroeiende mens de grootste bedreiging is voor de natuur, die je je voor kunt stellen? Worden we er wel beter van als we techniek en vernuft inzetten voor eigen gewin?

Het zijn thema’s waar je niet omheen kunt, maar die een lekkere avonturen-/actiefilm ook niet in de weg zitten. Zeker niet bij de 3D-versie.
De stemmen van Bill Murray, Christopher Walken en Scarlet Johannsson geven daarbij de productie nog een extra dimensie. Een zeer vermakelijke film.

Lees ook:Girafje in Artis
Lees ook:‘Fishes’ prijs voor eerlijke vis
Lees ook:Recordjaar Artis belooft niet veel goeds
Lees ook:Streep Door Natuur kan ook in Amsterdam flink aan de slag
Lees ook:“Je kunt toch wel stellen dat in Amsterdam de grootste hufters van het land wonen”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>