Slavernijverleden kan nooit voldoende herdacht worden

slavernijDit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. De tijd van de opa van mijn opa. Niet eens zo lang geleden dus. De komende periode wordt er bij stil gestaan. Bij RTVN-H lees ik wat over het programma.

Er worden onder andere kransen gelegd bij de huizen van slavenhandelaren. Dit is ook bij de huidige ambtswoning van de burgemeester. Mooi bedacht. Zo wordt goed zichtbaar dat die gruwelijkheden zich heus niet alleen overzees afspeelden. Iedereen hier was ook op de hoogte.

Je zou kunnen zeggen dat er ook kransen zouden moeten liggen bij huizen waar mensen woonden die op een andere manier schuldig waren. Ik vrees alleen dat er dan weinig huizen in de oude binnenstad bespaard zouden blijven.

Slavenbezitters vond je toen namelijk overal, ook bij gewone mensen. Je kon soort slavenaandelen kopen. In dit blog van vorig jaar juni ga ik daar dieper op in. 

Lees ook:Forgive them father, for they know not what they do…
Lees ook:Na twee jaar veroordeeld voor flesjes gooien
Lees ook:Foto uit 1914 op het vernieuwde JJ Cremerplein
Lees ook:Autopon Overtoom terecht Rijksmonument
Lees ook:Bijlmerramp voor 14e keer herdacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>