“Olympische Spelen leveren Amsterdam niets op”

In de Volkskrant een interessant opiniestuk van Bob Heere, sportonderzoeker. Hij zegt dat de Olympische Spelen Amsterdam, in 2028, niets op zouden leveren. Geen geld, geen stimulans om meer te gaan sporten en ook geen sociale cohesie.

Als voorbeeld geeft hij onder ander EURO 2000. Door het evenement zijn er volgens Heere per saldo minder toeristen naar de hoofdstad gekomen. Een sporttoerist zal ook bij Spelen de cultuurtoerist vervangen.

Over het maatschappelijk belang: “In Engeland is er de afgelopen vijf jaar 660 miljoen extra geïnvesteerd in de breedtesport, maar zonder resultaat. De Spelen zijn geen goede inspirator voor sportbeoefening. De sociale cohesie is maar tijdelijk. (…) Na het WK 2010 is de sociale cohesie in Zuid-Afrika eerder afgenomen dan toegenomen.”

“De economische motieven zijn nog het zwakst. De miljardeninvestering is simpelweg niet terug te verdienen. Maar dat wil men niet horen.”

Heere zal gelijk hebben. Maatschappelijk en economisch zijn grote sportevenementen moeilijk te verkopen. Maar terwijl ik dit stukje tik, zijn mensen op de achtergrond aan het judoën, roeien, zwemmen en turnen. Sporten die ik eens in de vier jaar geweldig vind. Sport is nou eenmaal emotie. Daar komen verstandige wetenschappers moeilijk tussen.

Bob Heere is de schrijver van het boek Het Olympische speeltje.

Bron: Volkskrant, zaterdag 28-07-2012, 34 Opinie & Debat

Volg Amsterdam.blog.nl via Facebook

Volg mijn Ajax alter ego Stoeltje 63 via Facebook

Lees ook:De Olympische Spelen gaan ongetwijfeld weer voor een cultuurshock zorgen
Lees ook:Molly verricht Olympische prestaties
Lees ook:Weinig enthousiasme voor Olympisch Amsterdam 2028
Lees ook:”Laat Rotterdam het voortouw nemen bij de kandidatuur voor de Olympische spelen”
Lees ook:Opzet EK 2020 klinkt goed, met of zonder Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>