Laat ik eens over de Ajaxvrouwen nadenken

Ajax Life-krant van 6-4-'13

Ajax Life-krant van 6-4-’13

In de Ajax life-krant staat een reportage over de eerste talentendag voor meisjes op De Toekomst. Tot het lezen van dit stuk had ik eerlijk gezegd nog niet echt veel aan vrouwenvoetbal bij Ajax gedacht. Oké, ik zie uitslagen van de dames wel op mijn time-lines verschijnen, maar die van de jeugdelftallen blijven beter hangen. Een F’je maakt nou eenmaal meer kans op het (echte) eerste dan Anouk Hoogendijk.

Is het seksistisch van me? Tja. Dat er nog steeds geen vrouwelijke premier is en dat er relatief weinig vrouwen aan de zakelijke top staan, is ronduit belachelijk. Ook snap ik niet zo goed waarom er (haast) geen vrouwelijke scheidsrechters en trainers zijn. Maar bij vrouwentopsport ligt het iets anders volgens mij. Dat heeft niks met emancipatie te maken, maar met biologie. Anatomie.

De beste vrouwelijke atleten moeten het nou eenmaal – net als ik – afleggen tegen de beste mannen. En voor lagere niveaus interesseer ik me niet zo. Anders stond ik ook wel bij AFC langs de lijn. Of bij de Ajax-vrouwen dus.

Maar nu ik de reportage lees, geef ik toe dat mijn gedachtegang best wat afgestoft kan worden. Op den duur zal er ook wel een serieuze jeugdopleiding voor meisjes komen. En dat is erg tof. Het eerste van de dames zal dan echt stevig in de club geworteld zijn. Nu kan echt ieder kind dromen van een plaats in Ajax 1. Het zal het vrouwenvoetbal in de breedte ook goed doen. Om over de feestjes maar te zwijgen.

Want hoewel ik altijd op voetbal heb gezeten, ging ik voor sportfeestjes vroeger altijd naar clubs van een sport waar ik verder weinig mee heb. Hockey. Eén van de weinige sporten overigens waarbij het leuker is om naar de beste dames dan naar de beste heren te kijken. Die sport is in mijn ogen als kijksport namelijk veel te snel. De vrouwenversie is een stuk beter te volgen.

Voor pubers is het opkomende meisjesvoetbal een zegen lijkt me. Tegenwoordig kun je ook voor je hormonen gewoon in de voetbalkantine blijven. Een voetbal is nou eenmaal heel iets anders dan een hockeybal. Ook voor veel meisjes leuker, lijkt me. Leve het vrouwenvoetbal dus. Hup Ajax Dames 1!

Lees ook:Beloftenteams in de Jupiler League toelaten is een belediging voor het voetbal
Lees ook:Ajax – Molde is als bezoekje aan de tandarts
Lees ook:Stoeltje 63: 32
Lees ook:Eindelijk kwam Simon Carmiggelt weer eens bij me langs
Lees ook:Rivaliteit bij Klassieker is te gek, neem het niet te serieus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>