Rivaliteit bij Klassieker is te gek, neem het niet te serieus

Volkskrant 22-1

Volkskrant 22-1

Niks is toffer dan de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord, dus voor mij staat de hele dag in het teken van de Klassieker vanavond. Wat ik alleen niet begrijp is dat er mensen zijn die die rivaliteit verwarren met haat. Die doen alsof witroodwit of roodwit verder ook iets over iemand als individu zegt. Dan heb je echt geen leven.

In de Volkskrant een voorbeschouwende sfeerreportage met Ajacied Viggo Waas en Feyenoorder Rory de Groot. Die laatste vertelt dat hij tijdens zijn voorstelling in het Amsterdamse Bellevue, over zijn tijd bij de Feyenoordjeugd, bewaking nodig had.
“De politieagent voor de deur was voor Ajax. Die man wilde me in eerste instantie niet ontmoeten. (…) Hij wilde me ook geen hand geven. Alleen met zijn fouilleringshandschoen aan.”
Ik kom vaak in een voetbalstadion, ben hartstochtelijk voor een club, maar kan me voor geen micromillimeter in dit gedrag verplaatsen. Noem me naïef, maar als zo’n man met z’n handschoentjes dit zonder enige ironie meent, dan is het maar goed dat ik geen dokter ben. Mijn enige voorschrift zou een dwangbuis zijn.

Feestje
Begrijp me niet verkeerd, als ik op een feestje een kakkie, lampje of andere boer in wat voor vorm dan ook tegenkom en merk dat hij (of zij) daar fanatiek in is, dan gaan bij mij ook alle vernederregisters open. Niks is leuker. Maar ik zal nooit iemand, los van het spelletje, beoordelen als persoon omdat ‘ie toevallig een andere club support dan ik. Dan heb je echt de herseninhoud van een theedoek.

Het feit is namelijk dat je het met een andere willekeurige voetbalsupporter meestal beter kan vinden dan wie dan ook op zo’n feestje. We lijken uiteraard juist op elkaar, dat maakt de rivaliteit tussen de clubs van de twee grootste steden ook zo tof. We hameren op de verschillen, omdat er zoveel overeenkomsten zijn.

Naïef
Ik zei al, ik ben zeer naïef. Gister zijn al vele Rotterdamse ME-busjes naar Amsterdam verplaatst. Weer geen uitsupporters, dus kans op veel Feyenoordsupporters in thuisvakken. En dat kan nou eenmaal niet. Op kantoren, in families en vooral op feestjes levert de rivaliteit de grootste lol op. (Op een enkele theaterbewaker na dan.) Maar in het stadion gaat het opeens te ver. En niet alleen omdat supporters er niet mee om kunnen gaan, maar ook omdat polderende bestuurders geen idee hebben hoe het aan te pakken, weinig lijken aan te trekken van successen uit omringende landen.

Maar goed, ik heb ondanks alles veel zin in de wedstrijd vanavond, maar hoop ook dat er niet teveel onzin plaatsvindt. Dat we binnenkort gewoon weer échte Klassiekers hebben met luid gejuich bij alle doelpunten. Niet dat Feyenoord die veel maakt in de Arena natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel. Dat Feyenoord niet kan voetballen daar gaat het nu even niet over.

Lees ook:Het beste Kenneth Vermeer!
Lees ook:Voor een Ajax – Feyenoord met uitsupporters moet de rivaliteit weer serieuzer genomen worden
Lees ook:Dronken duo in hoogwerker
Lees ook:Nooit meer Ajax – Feyenoord direct na de winterstop
Lees ook:Ajax verliest, gelukkig is het maar van PSV

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Rivaliteit bij Klassieker is te gek, neem het niet te serieus

  1. Psychic Source Network

    Now take an additional drawing sheet (not extremely thick) and reduce it to the size of entrance of the card.
    This led to the cards becoming utilized
    as divination tools. Someone is up to some imaginative fun and frolics.

    Feel free to surf to my blog post Psychic Source Network

      /   Reply  / 
  2. Lillie

    If you aren’t in the mood, don’t feel obliged to participate.
    This can also be taken to an extreme with individuals insisting their idea of a good way of life is the
    only way. The energy now flowing supports diplomacy and justice.

    Here is my homepage – psychicreadings, Lillie,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>