Praten over Zwarte Piet kan heel goed zonder over Zwarte Piet te praten

oogkleppenDe Zwarte Pietdiscussie interesseert me mateloos, al jaren. Het mooie (lees: frustrerende) eraan is dat haast niemand dezelfde discussie voert, iedereen heeft zijn eigen insteek. Wat dus alleen maar leidt tot miscommunicatie.

Accountant
Als je er even over nadenkt zou de discussie bijvoorbeeld al niet eens zo zeer over het uiterlijk van Sinterklaas z’n hulpjes hoeven gaan. Voor geen enkel feest is de specifieke aankleding belangrijk. Als Sinterklaas vanaf volgend jaar in een matrozenpakje loopt en zijn werknemers er bijlopen als duffe accountants, zal geen gelovig kind dat erg vinden. Enkel volwassenen die dat denken.

Sinterklaas (Kerst, Pasen, Sint Maarten, verjaardagen, bonte avonden) gaat natuurlijk niet over de verpakking. Het gaat om magie, gezelligheid, cadeau’s, surprises, gedichten, lekker eten. Wat maakt het uit hoe je dat presenteert? Een leuke traditie moet zich uiteraard gewoon aan de tijdsgeest houden om succesvol te blijven. Daarmee kom je al iets dichter bij de kern.

Publieke opinie
Als je de laatste jaren niet onder een steen hebt geleefd, moet het nu wel duidelijk zijn dat aan deze traditie wat nare koloniale randjes zijn blijven hangen. We zijn al die jaren wat verblind geweest. Aan het Sinterklaasjournaal van de NTR, intochtorganisatoren en een handjevol burgemeesters de taak om hier in praktische zin wat aan te doen.

Wat echter veel belangrijker is, is dat steeds meer mensen het hier mee eens zijn. Natuurlijk niet perse de meerderheid – wie dat denkt, snapt weinig van democratie – maar in ieder geval een behoorlijke groep. En eerlijk gezegd ben ik hier wat het Sinterklaasfeest betreft positief over. Het zal vast niet lang meer duren voor de racistische randjes verdwijnen. Stapje voor stapje.

Gelukkig zien ook steeds meer mensen in waar de discussie voor staat. Dat het meer is dan politiek correcte onzin rond een jaarlijks verkleedpartijtje. Het gaat uiteraard om emancipatie. En of het nu om homo’s, vrouwen, zieken of verschillende generaties migranten gaat, voor emancipatie moet je altijd blijven strijden, dat houdt niet op.

Volkskrant, 7-10-'14

Volkskrant, 7-10-’14

Sylvana Simons
Vandaag in een Volkskrantinterview met Robert Vuijsje zegt presentatrice Sylvana Simons: “Al heb ik nooit op de barricades gestaan, toch was mijn aanwezigheid in de media wel degelijk van belang. Het was voor mij vanzelfsprekend het op deze manier te doen. We leven in een door witte mensen gedomineerde samenleving, dat is een gegeven. Hoe ga je daarmee om? Ik ben geen slachtoffer van racistisch systeem. Dat slachtofferschap leidt tot niets.” Een goede instelling, lijkt me. Daar moet je wel erg sterk voor in je schoenen staan.

Over Zwarte Piet zegt ze: “Een achterhaald symbool van racisme. En deze blackface is het enige zwarte rolmodel in onze massacultuur en op onze scholen. Dat maakt het erger.

Absurd
Nu meer en meer mensen gaan inzien dat er ook hier, net als in de rest van de wereld, aan alle vormen van emancipatie gewerkt moet blijven worden, voorspel ik dat binnen tien jaar meer en meer mensen ongecompliceerd van de Sinterklaasperiode zullen kunnen genieten. Daarvoor moet nog wel even de focus in de discussie wat verlegd worden. Pas als je het uiterlijk van grote jeugdvriend Zwarte Piet namelijk even loslaat, zie je hoe absurd hij in de eenentwintigste eeuw overkomt.

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Zwarte Piet-voorstanders worden almaar wanhopiger
Lees ook:Vijf soorten Zwarte Piet-adepten die je als Zeurpiet tegenkomt
Lees ook:Sinterklaas is geweldig

1 Reacties // Reageer

One thought on “Praten over Zwarte Piet kan heel goed zonder over Zwarte Piet te praten

  1. Jerommeke69

    Hoezo, zien steeds meer mensen in dat zwarte piet niet correct is??? Waar haal je dat vandaan?
    Mensen gaan alleen maar uitbundiger sinterklaas vieren…. En reken maar als er veranderingen gaan komen wat de NTR zeer waarschijnlijk(?)gaat doen…. Dan breekt denk ik (alvast sorry voor het woord) letterijk de PESTPLEURIS uit in het land…want voor de 100.000 ste keer : zwarte piet Stamt absoluut niet van de slavernij af….. Pffff lees mensen lees!!!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>