Blogwisseling met Rodney Rijsdijk over homofobie

regenboogIk had eerder deze week de in Amsterdam-West beroemde en beruchte blogbrievenschrijver Rodney Rijsdijk zelf eens een blogbrief geschreven. En hij schreef terug.

 

Amsterdam woensdag 7 augustus 2013

Beste Rodney Rodzooi Rijsdijk,

Met veel plezier lees ik altijd je brieven, maar op één punt heb ik best met je te doen. Je krijgt nooit een brief terug. Daarom deze woorden. Aangezien je mij geen brief hebt geschreven, gooi ik maar gewoon een balletje op. Wellicht een wat onhandige woordkeuze aangezien ik het over de Gaypride wil hebben. Ik ben namelijk benieuwd wat jij van de commotie rond de woorden van Van der Gijp vindt.

De verstandigste opmerking die ik heb gehoord over de Gaypride kwam uit de mond van mijn vijftienjarige Engelse neefje. Hij is deze week even in Nederland en ik vertelde hem over de Gay Parade. Zijn reactie was dat als er zo’n evenement is, dat het hier niet zo goed gesteld kan zijn met de homo-emancipatie, anders was het helemaal niet nodig. En dat is het in een notendop. Dronken provincialen in het oranje op en om de grachten, heet een feestje. Homoseksuelen die dat doen voeren een belangrijke strijd. Zo simpel is het.

Het probleem is alleen dat niet iedereen dit zo helder ziet als de oudste zoon van mijn zus. Homo’s zijn nou eenmaal nog een onderdrukte groepering. Je zou zeggen dat dit een inkopper is na een week lang zo’n evenement in Amsterdam. Maar als ik merk hoe overdreven er gereageerd wordt op iemand die maandagavond op tv gewoon typische homofobe dingen zegt, dan is dit kwartje nog niet bij iedereen gevallen.

Voetbalnar Van der Gijp gooide zoals altijd zijn eenvoudige geest op tafel. Dat homo’s niet gaan voetballen, maar op hun vijftiende kapper worden. Hij noemde ze Gordons en ga zo maar door. Een doorsnee simpele ziel die bewijst dat de Gaypride nog wel wat jaartjes bestaansrecht heeft. Je vloekt wat als je het hoort en zapt weg. Maar nee hoor, twee dagen later lees ik er her en der nog verontwaardigde reacties over.

Het is alsof je aandacht wil geven aan migranten-emancipatie en Geert Wilders zijn mening steeds weer naar boven laat komen. En ook dat gebeurt nog steeds. De enige die je hiermee helpt is de PVV. Net als dat je met Van der Gijps mening over homo’s alleen de homofobie bedient.

Dat goede bedoelingen averechts werken toonde de politie ook zaterdag. Een onschuldige tweet over de Gay Parade moest een comedian weghalen. Hier heb ik er al eerder over geschreven. Deze taboesfeer is het grootste probleem voor homo’s, lijkt me. Als je van de politie er niet eens hele onschuldige grapjes over mag maken, is er nog veel te winnen.

Zolang een onderwerp nog met zulke fluwelen handschoentjes wordt aangepakt, zijn heus niet de René van der Gijps en de twitterende cabaretiers de vijand. Dan kan de KNVB de hele marinevloot inzetten om al haar leden in het roze door de grachten te krijgen.
Het kan volgens mij vooral geen kwaad als iedereen eens goed in de spiegel kijkt en zich afvraagt of hij een politiek correcte mening heeft over homo-emancipatie of een echte. Iets wat eigenlijk een vijftienjarige al weet.

Ik ben zeer benieuwd wat jij over het onderwerp te zeggen hebt Rodney (Klik voor Rodney’s antwoord).

Groet,

Nicky Samsom

Lees ook:Wat vind je echt van homo’s?
Lees ook:De politie is je trouwste volger
Lees ook:Ja, er is een taboe te doorbreken over homo’s in het voetbal
Lees ook:Toch jongerenboot Gay Pride
Lees ook:Wie is de mooiste homo?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>