Nieuwe metro in een oud jasje

foto: GVB

foto: GVB

Centraal Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat. Meer is het niet. De Ondergrondse in Amsterdam. Toch kwam een ritje tussen die paar ondergrondse haltes als kind behoorlijk grootstedelijk op me over. En dat is nog steeds een beetje zo. Ik ben meteen weer dat jochie van toen, want alles ziet er nog hetzelfde uit. Inmiddels waan ik me daardoor wel eerder in het Roemenië van dertig jaar terug. En ik mis de stem van halteomroeper Philip Bloemendaal.

Maar vanaf vandaag rijden er dus nieuwe metrostellen. De modernste van Europa lees ik. Eindelijk met zitjes die spitsvriendelijk met de rug naar buiten richten. Eindelijk ogen die paar ondergrondse kilometers echt als een metropool. Noord-Zuidlijngeschikt, lijkt me ook.

Toch zijn ze weer grijs-rood. Op foto’s lijken ze daardoor niet veel anders. Niet nieuw en zeker niet modern. Een gemiste kans. Maar dat uiterlijk biedt ergens ook hoop. Er moet een kansje zijn dat Bloemendaal de haltes weer omroept.  

Lees ook:Het nut van zo’n eindeloze winterstop
Lees ook:Met De Hallen kan niemand meer om Oud-West heen
Lees ook:Nieuwe metrostellen zullen snel wennen
Lees ook:Molly verricht Olympische prestaties
Lees ook:Zou er nog een Nederlander zijn die niet weet dat het Stedelijk weer opent?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>