Die klote fouten moeten gewoon in dat klote lied blijven

schoonDat gedrocht van een koningslied, daar moeten we het dus gewoon mee doen. We? Oké, de mensen die het leuk vinden om Prins Pils tot Koning Bertha 38 te zingen dan. Wat maakt het uit? Het gaat om het gebaar.

De minister van Onderwijs Jet Bussemaker zegt er iets verstandigs over, lees ik op AT5.nl.  ‘Kunst kan ontroeren, inspireren, confronteren en choqueren. Dat is het Koningslied goed gelukt’. Helemaal waar. Het heeft velen tot nadenken gezet. En kennelijk gunt niemand Lex een slecht lied. Hij zal wel blij zijn, ‘we’ blijken behoorlijk koningsgezind.

Maar de minister zegt ook iets waar mijn haren, als voormalig docent, recht van overeind gaan staan. ‘Nu het lied alsnog gezongen gaat worden, moeten we wel even naar de taal- en spelfouten kijken’. Hoezo? Zijn we als land zo anaal dat elk lied een soort Groot Dictee is geworden? Ik durf te wedden dat ik uit elke Nederlandse en Engelse songtekst wel een stijl of structuurfout haal, als ik het zou beoordelen als een opstel. Maar het gaat hier om een lied. En om kunst (met de allerkleinst mogelijke k, maar goed) zoals de minister al zegt.

Oké de spelfouten moeten eruit, maar die hoor je niet. Iedereen in Nederland weet nu wel hoe slecht het lied is. Nog nooit zijn contaminaties zoveel besproken als deze week. Prima voor het onderwijs. Ongetwijfeld zijn er door het hele land al vele lessen aan besteed. Nuttigere lessen dan als het op voorhand allemaal door Philip Freriks was gecorrigeerd.
Zogenaamde stijlfouten eruit halen doet niet alleen de melodie nog meer geweld aan, het brengt onze regelzucht nog meer naar de kunst. Zijn we zo’n anaal gefixeerd volk?

Waarschijnlijk wel. Maar dat hoeven we toch niet overal zo schaamteloos ten toon te spreiden? Ik krijg het er behoorlijk benauwd van. Dan maakt het me niet eens meer uit dat het om iets verschrikkelijk slechts gaat.

Op mijn persoonlijke blog kon ik het ook niet laten om over dat lied te schrijven       

Lees ook:O nee hè? Nu begin ik zelfs over dat koningslied
Lees ook:Dit seizoen was het combicomplot tegen uitsupporters waterdicht
Lees ook:Deze week is de finale van het Amsterdamse lijflied
Lees ook:Bestaat er zoiets als ‘foute kunst’?
Lees ook:Minister Zalm: Schiphol in zee ‘megalomane borrelpraat’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>