Rijksmuseum of Rijks Museum?

Veranderingen doen vaak pijn. Daar weet het Rijksmuseum alles van. Sinds eind negentiende eeuw is er al gedoe over de ‘fiets’-tunnel bijvoorbeeld. Daarom is het nieuwe frisse – bijna Stedelijkachtige – logo ook zo mooi. Het instituut knokt na anderhalve eeuw nog altijd tegen de tijdsgeest.

Er is dus weer ophef. Het idee dat Rijks en Museum met een spatie zijn gescheiden in het logo, mag namens velen namelijk niet. De gedachte is sterk. In de volksmond wordt het museum vaak het Rijks genoemd. Daar spreekt liefde uit. Liefde voor een instituut waar hier al anderhalve eeuw met zorg over wordt getwist.

Maar wij wonen in een land met organisaties als de stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik. Zij vinden dat het taalverloedering is en nog heel veel meer (kijk hier het item op AT5).

Nu weet ik als tekstschrijver dat er niets minder buigzaam is dan spelling. Dat frustreert mij dagelijks. Mijn minst favoriete tv-programma is dan ook het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlandse Taal. Een soort rare hommage aan de vele onvolkomenheden in onze communicatie. Rare constructies die er in de loop der jaren in zijn geslopen. Waarvan niemand precies meer weet hoe en wat. Soms zelfs met als enige uitleg ‘omdat het in het Groene Boekje staat.’

Ik hoop nu zo dat het instituut dat zoveel ervaring heeft met de menselijke behoudendheid deze strijd wint. Dat het Rijks Museum blijft. Misschien dat dan zelfs mensen die zich geroepen voelen om een stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik op te richten, inzien dat flexibiliteit ook charmes heeft.

Lees ook:Het ‘echte’ Ajaxlogo kijkt vooral naar de toekomst
Lees ook:Ik blijf nog altijd over dat PSV-vlaggetje struikelen
Lees ook:Fietsers onder Rijks blijven ongehinderd
Lees ook:Wat vooraf ging aan de shirtpresentatie van het Nederlands elftal in het Rijksmuseum
Lees ook:En nu gaat het Van Gogh Museum ook verbouwen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Rijksmuseum of Rijks Museum?

  1. Anton

    Dat is voor het eerst dat ik hoor van deze stichting. Maar kijkend naar de website vind ik de voorbeelden die ze noemen inderdaad heel slecht Nederlands. Ook Rijks Museum komt bij mij vreemd over.

    De schrijver van deze blog noemt zich tekstschrijver. Maar ik zou hem/haar zeker niet inhuren, want het Nederlands stelt niet veel voor. ‘Een soort rare hommage’ ?? Fout gebruik van aanhalingstekens bij ‘omdat het in het Groene boekje staat’??

    Wat mij betreft praat je je eigen (lage) niveau goed door af te geven op mensen die wel gevoel voor taal hebben en ze proberen af te schilderen als ‘inflexibel’.

      /   Reply  / 
    1. Nicky Samsom Auteur

      Veel plezier bij de stichting zou ik zeggen.
      Voor begrijpend lezen zou ik jou weer geen voldoende geven Anton (ik ben ook nog leraar Nederlands). Ik ben uiteraard niet tegen correcte spelling. Integendeel. Het moet alleen geen doel op zich worden. Als een instituut als het Rijksmuseum bedenkt dat er nadruk mag worden gelegd op de eerste lettergreep, zou het fijn zijn als meer mensen daar open voor zouden staan, zonder als soort brilsmurfen de regels erbij te halen. Dat bedoel ik met flexibiliteit.
      Dank voor de aanhalingsteken opmerking. Dat is nou typisch zo’n tikfout die er zonder redactie nou eenmaal insluipt. Irritant, maar als je veel schrijft is het niet anders. Maar om door zoiets kleins niet meer de boodschap tot je nemen, is ook jammer.

        /   Reply  / 
  2. silver price

    Veranderingen doen vaak pijn. Daar weet het Rijksmuseum alles van. Sinds eind negentiende eeuw is er al gedoe over de ‘fiets’-tunnel bijvoorbeeld. Daarom is het nieuwe frisse – bijna Stedelijkachtige – logo ook zo mooi. Het instituut knokt na anderhalve eeuw nog altijd tegen de tijdsgeest.

      /   Reply  / 
  3. offshore bank account

    Van dinsdag 28 augustus tot en met zondag 16 september is in Museum de Gevangenpoort in Den Haag het unieke schilderij “de Moord op de gebroeders De Witt” van de hand van de 17de-eeuwse schilder Pieter Frits te zien. Het schilderij is in bezit van het Haags Historisch Museum en is recentelijk gerestaureerd. Daarbij zijn enkele opzienbarende ontdekkingen gedaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>