Gezien: Evgeny Morozov in De Balie

SAMSUNGGisteravond was ik bij een discussie in de Balie ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van het boek Om de wereld te redden, klik hier, van Evgeny Morozov.

Ik kende de Wit-Russische internetcriticus alleen van zijn optreden bij tv-programma Tegenlicht, waar ik al erg van onder de indruk was. Zijn visie op internetdata en privacy zal iedereen tot nadenken zetten. Hier is de hele avond te zien, want het is – uiteraard – gefilmd.

Om over het gedachtegoed van de man te vertellen, daarin schiet mijn blogje te kort. Neem van me aan dat hij wat te melden heeft. Zoveel dat zijn woorden zijn gedachten haast niet bij kunnen benen. De zelfbenoemde “digitale ketter” spreekt razendsnel en onverstoorbaar.

klik hier binnenScherp
De avond werd besloten met een vraag uit het publiek over Facebookprivacy. Iets over ongewild getagd worden in foto’s van vrienden. “You have very nice problems in Holland” was het intro van zijn antwoord. Typerend. In een paar woorden weet hij vraag en vragensteller in een hoek te zetten en ook, indirect, een antwoord te geven. Dat hij daarna nog een tijdje aan het woord is, zorgt voor nuance, maar de boodschap was direct al duidelijk.

Een groot denker. Misschien niet direct een man voor bruiloften en partijen, maar zeker de ideale vent voor een avondje De Balie. De aanleiding was dus dit boek. 

 

Lees ook:Voetbal ruiken in De Balie bij het Total Football Festival
Lees ook:Gezien bij Tobacco Theater: Wenen van Geluk Live
Lees ook:Scholen filteren homowebsites in school
Lees ook:MacBeth en een potje voetbal op het Holland Festival
Lees ook:Het verhaal achter de verdwaalde Koninginnedagvierders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>