Voetbal ruiken in De Balie bij het Total Football Festival

voetbalVoor ik gister naar het Total Football Festival in De Balie ging, had ik met een vriend in een kroeg afgesproken om wat te drinken en te eten, zoals we dat altijd doen voor voetbal in de avond.

We kwamen aan de praat met een Noorse toerist. Na het horen van onze volgende bestemming, keek hij een beetje zuur. Alleen maar films en gepraat over voetbal? Dat leek hem wel erg beperkt. Nee, van voetbal moest hij weinig hebben. Zei hij.

Vervolgens hadden we het alleen maar over voetbal met hem. Gepassioneerd vertelde hij over het Engelse en Europese voetbal van die week. Over Frank de Boer in de jaren negentig wist hij meer dan de gemiddelde Nederlander. Het was een goede opwarmer van de avond. Zelfs mensen die denken niets met voetbal te hebben, kunnen er gepassioneerd over praten.

Voetbal en vooral voetbalcultuur is natuurlijk door niets of niemand te vangen. De geweldige documentaires over Argentijns voetbal – Football is God en Argentina Futbol club – die we vervolgens zagen, in combinatie met de uit eigen werk voordragende Erik Brouwers, Sjoerd Mossou en oppervoetbalromanticus David Endt, toonden het ons ook weer al te goed. In voetbal zit veel teveel om het simpelweg in een kroeg, blogje, boek, stadion of Festival te vangen.

Die Noor mag denken dat het een beperkt onderwerp is, maar zelfs hij weet diep van binnen dat hij zichzelf hiermee voor de gek houdt.

Het Total Football Festival is vandaag en morgen (21 en 22 september) nog in de Balie.

Lees ook:Gezien bij Felix Meritis: Total Football Festival
Lees ook:Verdomme, losse voetbalwedstrijden worden goedkoper bij Fox
Lees ook:MacBeth en een potje voetbal op het Holland Festival
Lees ook:Gezien: Evgeny Morozov in De Balie
Lees ook:Thema Holland Festival bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>