Voor een Ajax – Feyenoord met uitsupporters moet de rivaliteit weer serieuzer genomen worden

De rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is te gek. Wedstrijden tussen clubs die elkaar naar het leven staan, horen bij voetbal. Het is nou eenmaal meer dan een sport. De rijke geschiedenis van beide clubs, onderlinge duels uit het verleden, maar vooral de cultuurverschillen tussen beide steden spelen hierbij een belangrijke rol.

Wat ik niet begrijp is dat er mensen zijn die dit niet snappen. Mensen die denken dat een club supporten iets met echte haat tegen andere clubs te maken heeft. Ajacieden die niet begrijpen dat een theatermaker die net niet doorbrak bij Feyenoord 1 een verhaal te vertellen heeft dat ook in Amsterdam de moeite waard is. Al noemt hij het stuk Hand in hand. Who cares?
Of Feyenoorders die de jongens die het Coen Moelijnbeeld vlak voor de klassieker een Ajaxshirt aantrokken met de dood bedreigen. Doe normaal. Trek Bobby Haarms bij de Arenahoofdingang gewoon een Feyenoordshirt aan. Of verzin iets anders ludieks.

De klassieker heeft al veel te lang geen uitsupporters. De redenen daarvoor zijn stukken onschuldiger dan bovenstaande voorbeelden. En dat slaat nergens op. Van de beleidskant, maar vooral van de supporterskant. Een aartsrivaal is er om te koesteren. Te vernederen, te bespotten. Het F-sidespandoek “only losers celebrate second place” van dit weekend, is daar een goed voorbeeld van. Prachtig.

Zelf besteedde ik mijn wedstrijdcolumn voor een groot deel aan de ongelukkige motoriek van Lex Immers. Moet kunnen lijkt me. De enige Rotterdamse reactie die ik kreeg was: “je kunt niet schrijven en je bent een hater”. Prima. Die gast snapt het ook ergens wel.

Ik kom als Ajacied op verjaardagsfeestjes veel liever kakkerlakken tegen dan neuzen. Met een mede 020’er zijn discussies lang zo interessant niet als met 010’ers. Ook kom je na zo’n overwinning als afgelopen zondag veel liever die Feyenoord-collega tegen, dan dat je mede-Ajaxfans feliciteert. Stangen heet dat. Heerlijk.

Dreigementen, laat staan agressie hebben bij deze rivaliteit natuurlijk geen plaats. Dat is absurd. Het gaat om twee voetbalclubs in de Randstad. Niet om landverovertje in de Gazastrook. Net zo onzinnig, maar wel iets meer politiek, religieus en geschiedkundig te onderbouwen.
De Klassieker is geen oorlog. Als je dat niet begrijpt zoek dan alsjeblieft een andere hobby. Want ik miste die klote Rotterdammers zondag weer behoorlijk in dat uitvak.

 

Lees ook:Warm draaien voor De Klassieker met de panna van Lukoki
Lees ook:Rivaliteit bij Klassieker is te gek, neem het niet te serieus
Lees ook:Heerlijk nagenieten van Feyenoord – Ajax
Lees ook:Hoezo blijven Ajax en Arena zo tegen kunstgras?
Lees ook:De Klassieker is het probleem niet, wat uitsupporters betreft

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>