Speelt Ajax wel in Zuid-Oost?

SAMSUNGEr gaat niets boven een Europacupsfeertje begin oktober. Het seizoen kan nog alle kanten op. Een meer dan welkome onderbreking van de werkweek. En dan ook nog tegen AC Milan. Direct buiten het stadion was dit al vroeg te merken. Meer rumour en branie dan bij een gemiddelde competitiewedstrijd. Iedereen had er zin in.

Zelf ging ik eens een paar honderd meter van het stadion bij een Surinamer eten. Puur omdat twee vrienden die mee gingen in Zuid-Oost wonen. Logistiek het handigst. Hier was het beeld heel anders. Er waren wel wat mensen met shirtjes en sjaaltjes, maar hier zaten overwegend omwonenden. Je moest echt weten dat Ajax anderhalf uur later zou aftrappen om het te zien. Ongetwijfeld anders dan Nieuwmarkt, Dam, Leidse- en Rembrandtplein op dat moment.

Het valt me wel vaker op rond wedstrijden. Ajax speelt alleen geografisch gezien thuiswedstrijden in Zuid-Oost. Gevoelsmatig is er met het stadsdeel helemaal geen band. We zetten onze auto’s en fietsen zo dicht mogelijk bij het entertainmentcentrum rond de Arenaboulevard als we al niet met het omklemmende openbaarvervoer zijn en verlaten een paar uur later deze enclave zonder te weten waar we echt waren. Best raar.

Er lijkt in die zeventien jaar haast geen brug geslagen tussen stadion en stadsdeel. Over de band die er was tussen de Watergraafsmeer en De Meer, daar hebben mensen het nog vol passie over. Ik vermoed dat als Ajax morgen naar Noord verhuist, dat niemand het nog over Zuid-Oost zal hebben. Een gemiste kans. Want het zijn beide geweldige instituten, Ajax en Zuid-Oost. Ze zouden het een en ander van elkaar kunnen leren.

Auke Kok heeft er voor Vrij Nederland ooit een interessant artikel aan gewijd met de spreken de titel ‘We leven langs elkaar heen’. Het gaat onder andere over die bekerwedstrijd tegen AZ die dankzij Hooligan Wesley over moest en alleen toegankelijk was voor basisschoolkinderen uit de regio. Alleen was er vergeten om de dichtstbijzijnde school ook te vragen. Het zegt veel. Lees hier het artikel.

Over mijn beleving van Ajax – AC Milan schreef ik als gewoonlijk mijn Stoeltje 63 voor Ajaxlife.nl.

Lees ook:Onderzoek naar chaos voor Ajax – Celtic ziet er slecht uit voor politie
Lees ook:Ajax Experience opent in september de deuren aan het Rembrandtplein
Lees ook:“AC Milan heeft interesse in Stekelenburg”
Lees ook:De Arena is het Ajaxstadion geworden
Lees ook:Ajax wil ArenA kopen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>