Onderzoek naar chaos voor Ajax – Celtic ziet er slecht uit voor politie

Trouwartikel

Trouwartikel

Voor Ajax – Celtic op 6 november ging ik rond een uur of halfzeven nog even in de Nieuwmarktbuurt wat eten en drinken. Echt zo’n affiche waar ik eerst in de stad sfeer wilde proeven. Ik was ook bij de uitwedstrijd geweest. Dat doe ik niet vaak, maar Celtic is nou echt zo’n club waar ik nog weleens heen wilde. Niet in de laatste plaats vanwege de geweldige supporters.

Ik was dan ook zwaar verbaasd dat de Dam wel vol troep lag, maar dat er haast geen mensen waren. Alleen van de Nieuwendijk hoorde ik gezang en zag ik wat ME-busjes en agenten die de straat blokkeerden. Later bleek dat de glasscherven mijn fiets een lekke band hadden bezorgd, maar dit deerde niet. De metrorit naar het stadion zou memorabel worden. Gezellig tussen de zingende Ajax- en Celticsupporters.

Pas later kreeg ik dus wat van de chaos op de Dam mee. Het verbaasde me enorm. Een supportersschare met zo’n smetteloze reputatie die zoveel geweld op het geweten zou hebben. Ik keek wat You-Tubefilmpjes, waar ik niet veel wijzer van werd. Ook ooggetuigeverslagen zijn na zo’n situaties moeilijk te ontcijferen. De chaos om zoiets te onderzoeken is haast net zo groot als het gebeuren zelf.

Trouwartikel
Vanochtend stond in Trouw een artikel dat wat meer helderheid lijkt te scheppen. Clifford Stott, onderzoeker aan de universiteit van Leeds en expert op het gebied van voetbal en veiligheid in Europa, heeft het een en ander vastgesteld.

Hij zegt onder andere dat hij zeker niet verbaasd is dat zoiets juist in de Nederlandse hoofdstad heeft plaatsgevonden: “De Amsterdamse politie heeft de neiging om vast te houden aan haar beleid en vindt het lastig om kritisch naar zichzelf te kijken.” Hij vindt dat de Amsterdamse politie buitensporig geweld heeft toegepast en voor een deel de chaos heeft veroorzaakt.

Lees hier het hele artikel  

Lees ook:Plegers huiselijk geweld uit huis geplaatst
Lees ook:Niets aan de hand in ‘het Kremlin aan de Amstel’
Lees ook:Ook van het voetbalgeweld van afgelopen weekend leert niemand iets
Lees ook:Meer winkeldiefstallen in de stad
Lees ook:Maaskant maakte FC Groningen al voor de aftrap kansloos tegen Ajax

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>