Een leerzame week voor Ajax en Van Gijzel

SAMSUNGTwee keer met 0-4 verliezen is niet leuk. Tegen FC Barcelona is nog dragelijk. Die gasten zijn momenteel gewoon veel te goed. Maar dat de eindscore weinig zegt, bewijst de 0-4 tegen PSV. Die zijn namelijk haast net zo middelmatig als Ajax op het moment. Wat zeg ik, zij hadden thuis Europees verloren van een club waar ik niet eens op kan komen. Uit een land dat ik best  zou kunnen verwarren met een ander land. Ajax heeft dus 0-4 verloren van hooguit middelmaat.

Ajax miste gister – lamlendig – net dat beetje om een keer te scoren en PSV strafte dit goed af door strijdlustig uit hun beperkte middelen die dag het beste te halen. Ergens ben ik wel blij dan de score overdreven groot werd. Je kunt er nu namelijk niet omheen. Je nergens achter verschuilen. Er moet iets veranderen.

Een tv-shot vanaf de tribune is me ook bij gebleven. Minster Plasterk, Staatssecretaris Teeven en Eindhovense Burgemeester Van Gijzel zaten gebroederlijk naast elkaar. Zij hadden deze week ook verloren. Vooral van Gijzel was met minstens 0-4 de boot ingegaan. Stoïcijns bleef hij aan zijn extreem verdedigende systeem vasthouden. Geen behoorlijk alternatief om treinwerkzaamheden te omzeilen liet hij door. De komst van uitsupporters was uitgesloten. Een interessante kwestie die zoals altijd ook in geld uit te drukken is.

Als jij alle risico’s wil vermijden dan is elke oplossing duurder dan je standaard procedure. De beste man heeft vast ook allerlei camera’s rond zijn huis hangen en twee wachten bij de voordeur staan. Waarschijnlijk ook nog omdat zijn eigen kinderen ooit een bloempot hebben omgegooid, want we moeten niet vergeten dat PSV-supporters zich hebben misdragen, niet Ajacieden.

Stramheid
Uiteindelijk bleek zijn stramheid juist duurder uit te vallen. Om te voorkomen dat boze Amsterdammers op zaterdagavond de Eindhovense binnenstad zouden bereiken was een politiemacht ingezet, die het veelvoud bereikte van de inzet bij welke risicowedstrijd dan ook. Zwaar overdreven, maar dat verbaasde me inmiddels niet meer.

Als klap op de vuurpijl bleek Van Gijzel de enige die zo rigide bleef. Sterker, Van der Laan werd strijdbaarder dan ooit. Hij had al Amsterdamse politiehulp aangeboden en maakte in alle grote media kenbaar dat zulk beleid ontoelaatbaar was. Hoopgevend. Als zo’n belangrijk bestuurder zoiets zegt, dan moet een kentering nabij zijn.

Van Gijzels systeem is niet lang houdbaar. Ook het Ajaxbestuur bleef uit protest weg. Je kunt dus gerust zeggen dat Van Gijzel deze week ook acht doelpunten om de oren heeft gekregen en niet heeft gescoord.

Over Ajax maak ik me nu ook wel zorgen, maar ik weet dat ze zulke tegenslag vaak om weten te zetten in kansen. Van de Van Gijzels in dit land weet ik dat nog niet zo zeker. Maar het kan toch niet anders dan dat ze van deze blamage veel hebben geleerd? Zo niet dan stel ik voor dat ze wat wedstrijdbesprekingen van de thuisclub in de Arena bij gaan wonen.    

Lees ook:Ajax supporters demonstreren tegen play-off systeem
Lees ook:Billenknijpen voor Ajax-AZ
Lees ook:Echt geen uitsupporters naar PSV – Ajax
Lees ook:Beeldvorming Van Gijzel versus beeldvorming voetbalsupporters
Lees ook:15 mei: de dag van het Ajaxstadion

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>