Beeldvorming Van Gijzel versus beeldvorming voetbalsupporters

SAMSUNGBeeldvorming is waar het om draait, maar je kunt er niet altijd de vinger op leggen. Als het goed gaat, blijft het proces onzichtbaar.

De Arena is bijvoorbeeld voor bijna alle Nederlandse clubs een onneembare vesting.  Tegen voetbalgrootheid Ajax in werelddorp Amsterdam sta je voor de aftrap al minstens met 1-0 achter. Aan deze mentale blokkade is met drie sterren op het shirt zorgvuldig gewerkt.

PEC Zwolle leek hier gister echter doorheen te prikken. Doodleuk stonden ze haast Amsterdams zelfverzekerd te voetballen. Beter dan Ajax in ieder geval. Ook die lui in het uitvak hadden branie die ik verder alleen van F-side en 410 ben gewend. Toch wist Ajax op een of andere manier te winnen. Maar vraag niet hoe.

Het beeld van wat Ajax is, moet na deze wedstrijd toch behoorlijke schade hebben geleden. Gelukkig hebben ze doordeweeks nu een makkie om bij te komen. Barcelona-uit. Dat win je toch niet, niemand ook die het verwacht. Kan alleen maar meevallen. Ook weer beeldvorming.

Maar volgende week tegen PSV is het hele andere koek. Voor deze wedstrijd is óók zorgvuldig aan de beeldvorming van de supporters gewerkt. Smoesjes over werkzaamheden aan het spoor worden door bestuurders misbruikt om mensen die graag naar een potje voetballen kijken, weg te zetten als een haast andere diersoort. Wezens die in een bus naar Eindhoven veranderen in overagressieve bavianen.

De vorige PSV – Ajax verliep dan niet helemaal vlekkeloos. Eindhovense suppporters vonden het namelijk nodig om hun eigen café na de wedstrijd geweld aan te doen. Maar waarom Amsterdamse supporters daar de dupe van moeten zijn, gaat langs mij heen. Die houden zich al jaren koest.

Beeldvorming dus. Wij supporters zullen ons hier weer tegen moeten verdedigen, dat zijn we wel gewend. Voor sommige vrienden, collega’s en familie blijft je hobby – naar gras staren – synoniem voor vechtlust. Hoe normaal je verder ook bij het kopieerapparaat staat, de afwas doet, koffie drinkt en vriendelijk babbelt. In ons schuilen monsters, dat heeft de overheid zorgvuldig in miljoenen hoofden gekregen. Al die maatregelen kunnen immers niet voor niets zijn. Toch?

Van Gijzel moet zijn hand deze keer overspeeld hebben. Dat kan haast niet anders. Deze onzin slaat terug in zijn gezicht. Verschillende doeken in het stadion wezen er gister ook op dat dit niet klakkeloos meer wordt gepikt. Deze enorme schoffering gaat te ver.

Dit is geen beleid voeren, dit is veel te totalitair. En als dat het niet is, dan is het nog erger. Dan moet het wel angst zijn. En zo gauw je dat ruikt, is het tijd om op te stappen. Angst laten regeren is natuurlijk  levensgevaarlijk. Met angst had Ajax ook zeker van PEC verloren. Maar gelukkig zit het met de beeldvorming van die Amsterdamse voetbalclub, hoe gammel ook, nog altijd een stuk beter dan met die van die Eindhovense burgemeester.       

   

Lees ook:Ajax supporters demonstreren tegen play-off systeem
Lees ook:Ajax verliest, gelukkig is het maar van PSV
Lees ook:Forse straf Ajax-hooligans voor bestormden ADO-honk
Lees ook:Echt geen uitsupporters naar PSV – Ajax
Lees ook:Als er geen uitsupporters naar PSV – Ajax kunnen, is daar natuurlijk maar één reden voor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>