Voetsporen Beatrix zijn haast net zo groot als die van Cruijff

Tram14Prachtig, Johan Cruijff zou dus graag zien dat Willem Alexander juist méér invloed krijgt dan zijn moeder. Ik ben het volkomen met hem oneens, maar kan het vanuit el salvador goed begrijpen. Hij is namelijk een van de weinige volkse onderdanen die het ook tot koning heeft geschopt.

Hij zou WA dus achter de schermen, zonder (partij)politieke agenda, zijn ding willen laten doen. Een babbeltje met een minister hier, een onderhoud met de premier daar. Om zo het land naar zijn visie te kneden. Het is de tactiek die JC natuurlijk al sinds jaar en dag toepast. Bij Ajax, FC Barcelona, bij zijn university en bij zijn foundation. Zonder daar de juiste papieren voor te hebben, leidt hij invloedrijke organisaties. Schitterend.

Nu moet ik op voorhand met alle respect zeggen voor men gaat denken dat ik de grootste Ajacied ooit zou durven dissen. Maar waar koning Johan XIV volgens mij een beetje de fout ingaat, is dat hij teveel zijn leven met dat van Prins Pils vergelijkt. Cruijff heeft zijn status te danken omdat hij ergens de aller- aller- allerbeste in is geweest. Willem was een matig student, een enthousiaste, maar niet erg talentvolle schaatser en zelfs volgens zijn vrouw bij tijd en wijle een beetje dom geweest.

In zekere zin lijkt Cruijff veel meer op Beatrix. Niet dat zij iets heeft gedaan waaraan ze haar hoge positie heeft te danken. Ze heeft wel altijd al behoorlijke kundigheid uitgestraald. En ze heeft ook net als hij een zoon die onfortuinlijk genoeg voor hetzelfde carrière-pad koos. Hoewel koos?

Ze – Beatrix en Johan Cruijff – zien in ieder geval deze week dat hun kinderen in hun enorme voetafdrukken proberen te stappen. Jordi als kampioen (in Israël). Lex als koning in Nederland. Ik stel voor dat ze het daarbij laten. Ze moeten er gewoon tevreden mee zijn en er verder niet teveel van verwachten. Dat lijkt me voor ons allemaal ook het allerbeste.    

Lees ook:Cruijff als bondscoach op WK
Lees ook:Herinneringen aan jarige Johan Cruijff worden verzameld door het Amsterdam Museum
Lees ook:Koning Beatrix is geen fout
Lees ook:Cruijjf is nou net zo iemand die niet kan sterven
Lees ook:Kleermaker Gümüs vraagt Beatrix om hulp

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voetsporen Beatrix zijn haast net zo groot als die van Cruijff

  1. Ronnie Barnes

    ‘Ik heb de afgelopen 35 jaar regelmatig met de nieuwe koning gesproken. En heb hem zien ontwikkelen tot iemand voor wie ik veel respect heb gekregen. Bovendien wordt hij geweldig gesteund door zijn vrouw’, aldus Cruijff.’Daarom hoop ik niet dat de politiek de invloed van het koningshuis gaat beperken. Ik hoop zelfs dat de koning juist meer invloed krijgt. Om zo vanuit zijn onafhankelijke positie de politiek terecht te kunnen wijzen als de situatie daarom vraagt. Natuurlijk binnenskamers, zoals koningin Beatrix dat ook jarenlang heeft gedaan. Maar wel zonder een politieke agenda en op basis van veel wijsheid.’Cruijff zelf is er morgen tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander niet bij. ‘Mijn zoon Jordi is met zijn club Maccabi Tel Aviv kampioen geworden en deze week is de officiële huldiging. Als trotse vader kan ik dus niet verstek laten gaan’, schrijft Cruijff.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>