Planeet Bosbaan

Ik fietste net langs de Bosbaan en zag er nog meer gezellig gedoe dan normaal. Inmiddels weet ik dat de Holland Beker er dit weekend gehouden wordt. Internationale en nationale toppers strijden er om de ereplaatsen. Pure roeicultuur in en aan de lange rechte waterstreep aan de bosrand.

Voor mij is roeien iets van een andere planeet. In een skiff zitten daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen. Dat moet nog wel raakvlakken hebben met dat gemodder van mij vroeger in zo’n opblaasbootje van Bart Smit. Je bent nog helemaal zelf verantwoordelijk voor falen of succes.
Vanaf twee personen lijkt het me een stuk ingewikkelder. Ik heb dan wel veel aan teamsport gedaan, maar dan was er altijd een bal die alle aandacht opeiste en iedereen had een duidelijke eigen rol. Iedere speler probeert het meeste uit zijn specifieke talenten te halen. Dat zal in zo’n boot niet anders zijn, het maakt bijvoorbeeld vast uit of je voor of achter zit, maar vanaf de kant lijken al die bewegingen toch erg op elkaar. Ik zie een gestroomlijnde groep mensen die samen een machine vormen. Een erg gestructureerde vorm van teambuilding. Prachtig bizar.

Ik bleef dus even staan om nog iets langer naar deze fascinerende roeiplaneet te kunnen kijken. Wat een gedoe ook om zo’n boot steeds weer in en uit het water te krijgen. Het leek desondanks allemaal heel gesmeerd te lopen. Weinig instructies, geen irritaties. Roeiers moeten hele rustige en geordende mensen zijn.

Een wat oudere man naast mij zocht contact met een roeier, ongetwijfeld zijn zoon, en deze riep dat hij eerst nog even naar de nabespreking moest. Daar had ik wel bij willen zijn. Het gaat er vast over ritmes en dieptes van peddels en zo, in terminologie waar ik geen weet van heb. 

Ik stapte weer op mijn fiets om terug op mijn eigen planeet te geraken. Misschien dat ik morgen in de krant nog wat over het verdere verloop zal lezen, maar beter is het om die wereld abstract, in ere te houden.

Lees ook:538-feest zal komende koninginnedag bij RAI zijn
Lees ook:Uitgelicht: de PC Hooftstraat
Lees ook:Turkije wil Amsterdams asbest troep niet
Lees ook:Prinsengracht al vol met bootjes voor concert vanavond
Lees ook:Toch jongerenboot Gay Pride

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>