Laten we het inderdaad weer over Zwarte Piet hebben

Fantastisch. Bij AT5 lees ik dat er een actiegroep Kick-Out Zwarte Piet is die aankomend weekend al wil beginnen met de grote Zwarte Piet-discussie.

Dit is volgens mij goed omdat met het feest nog zo ver weg het makkelijker is om tot de essentie te komen. Onder het berichtje lees ik bijvoorbeeld alweer de typische reactie: “Wat een grote onzin. Blijf van dat onschuldige kinderfeest af en maak je druk om dingen die er wel toe doen.” Precies de instelling die zorgt dat men langs elkaar heen blijft praten. Als deze discussie er niet toe doet, wat dan wel?

De discussie heeft naar mijn overtuiging namelijk niets met een kinderfeest te maken. Geen kind zou het immers erg vinden als de kleur of hoeveelheid van schmink wordt aangepast. Het zijn volwassenen die tradities vormen en behouden. Hoe smettelozer deze zijn, hoe succesvoller.

De echte discussie gaat uiteraard over racisme en ook dat kun je breder trekken. Het gaat over de menselijk drang om te stigmatiseren. En daar ontkomen uiteraard ook Nederlanders niet aan. Sterker nog, we zijn hier op Grieken en Oostenrijkers na de grootste stigmatiseerders van Europa. Onbewust is hier een cultuur ontstaan waarin het bijvoorbeeld alleen al vanwege etnische afkomst moeilijker kan zijn om een baan te vinden.

Bij Zwarte Piet kun je daarbij uiteraard ook niet om onze moeilijke omgang met het slavernijverleden heen. Het pagepakje van de fantasiefiguur, de kroespruik en de schmink zijn er nou eenmaal een directe verwijzing naar.

Als we over deze zaken al in februari beginnen te praten, dus zonder ruis van kinderzieltjes, moeten er toch stappen kunnen worden gemaakt.

Laat de discussie maar losgaan!

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Lieverdje maakt op Spui plaats voor Zwarte Piet-protest
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaasintocht zal alleen door ouders verstoord kunnen worden
Lees ook:Zwarte Piet is vooral een probleem buiten Amsterdam

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Laten we het inderdaad weer over Zwarte Piet hebben

 1. Gerard Jol

  Lekker van zwarte Piet afblijven met je handen en woorden,als jij zo,n problem hebt met zwarte Piet moet je lekker ergen anders gaan wonen. Honderden Jaren reeds wordt het gevierd en niemand heeft hier een probleem mee gehad tot dat anders gekleurde mensen (de meesten werken niet)er een problem mee krijgen en doen er alles aan om maar de aandacht op zich zelf te richten. kijk even naar de grondwet en laat de meerderheid met rust,zoek een zinvolle baan en probeer iets aan het land toe te voegen en niet alleen met shit story,s de aandacht te trekken. Zo lang als ik leef zal zwarte Piet bij mij een ere plekje hebben in december en een ieder die daar een stokje voor steekt moet zich even melden bij de dokter want die heeft dringend hulp nodig.Een ieder die schuldig daar over voeld moet maar even een paar maanden in Africa verblijven,daar leren ze je wel even wat racism is,wees blij dat er een sinterklaas en zwatre Piet bestaan en dat mensen bij en opgewonden kunnen geraken in een wereld vol egoisme en afgunst

  G.Jol

    /   Reply  / 
 2. Cor

  Je roept op tot een discussie, maar jouw hele blog is doorspekt van het feit dat je vindt dat jij gelijk hebt en dan wordt een discusie bij voorbaat al geen discussie meer, maar het hengelen naar je eigen gelijk.

    /   Reply  / 
 3. t

  Allemaal onzin van jullie. Jullie moeten nou gewoon een keer inzien dat het zwarte pieten niet kan. Is gewoon een zeer racistich karikaktuur. Alleen wij afro mensen worden er door beledigd. Is kinderfeest no? Dat maakt het juist erg! Nederland heeft zo een grote bek internationaal over mensenrechten e.d. dus dan mogen jullie ons ook met respect behandelen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>