Amsterdam kan onmogelijk karakter verliezen, zeker niet door zogenaamde hipsters

Militaire_Kaart_AmsterdamIk merk dat ik een beetje een oude lul begin te worden. Naast wat grijze haren, een strammer wordend lichaam en een steeds belegener wordende muzieksmaak, merk ik het ook aan mijn reactie op een stelling bij AT5.nl.Amsterdam verliest zijn karakter; de ‘verhipstering’ moet gestopt worden!’ Lees ik. ‘Pffffffffffff’ en ‘tjongejonge’ denk ik.

Het is een eeuwige discussie. Tijdens de Gouden eeuw was het ook een actuele kwestie, hooguit wat anders verwoord. De tijd die was die is niet meer en wat we ervoor in de plaats krijgen is lang zo goed niet. Sentimenteel gelul.

Ik kwam in Amsterdam studeren in een tijd dat het best goed ging hier. Niet fantastisch, er was een generatie voor me die langer over de studie kon doen bijvoorbeeld, maar woningen waren nog betaalbaarder – al dachten we daar toen natuurlijk anders over. Mijn vrienden en ik lieten ons inspireren door junkies uit Seattle, die onze favoriete muziek maakten.

Ook de kraakscène zette op de cultuur nog een flinke stempel. Silodam, Vrankrijk en de Korsakoff waren nog echte begrippen. De stad had nog vele rauwe randjes. Het waren ook de hoogtij dagen van de iT en de Roxy. Amsterdam was nog de homohoofstad van Europa en telde op uitgaansgebied ook behoorlijk mee.

Ik zou er met gemak heel sentimenteel over kunnen doen en zeggen dat Amsterdam ten opzichte van toen karakter verloren heeft. Maar dat is dus gelul. Tijden veranderen. Rockers zien er zelfs netjes uit vandaag de dag. Als sex, drugs en rock ’n roll al continu verandert, hoe kun je dan in godsnaam denken dat het zin heeft om zogenaamde hipsters iets kwalijk te nemen?

We leven in behoorlijk zakelijke tijden. Alles is duur, plannen moeten meteen raak zijn. Tijd kost even nog meer geld dan het al deed. Studenten kunnen zich ook minder gelapzwans permitteren dan ik. Ze zien er dan ook netter uit. Als ze ook lang haar en een ongeschoren kop hebben, is het gestyled. So what? Het is 2013.

Of moeten we allemaal nog in de gracht kakken? Heeft het zin om bij elke parkeerplaats weer zo’n parkeermetertje op een paaltje te zetten? Zullen we weer met z’n allen het Maagdenhuis bezetten? Massaal gaan slapen op de Dam? Natuurlijk niet. Amsterdam verandert gewoon van karakter omdat Amsterdam geen kale kalender is, maar een stad. Als geen ander de tijdgeest aangeeft en die levert ons nu dus even die zogenaamde hipsters op. Niks om je zorgen over te maken, die gaan zo weer weg. Amsterdam gelukkig niet. Nooit.

Lees ook:Toch geen oefenwedstrijden in het Olympisch Stadion voor Ajax
Lees ook:Foo Figthers, Editors en Ajax rond Arenaboulevard
Lees ook:Ajax is weer ouderwets zichzelf tegen Dinamo Zagreb
Lees ook:Mobiel bereik in de Arena, moeten we daar blij mee zijn?
Lees ook:Nederlandse Nederlanders werken integratie behoorlijk tegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>