Juliana en Wilhelmina ook op de Dam 30 april

Juul en WillyOp Rtvnh.nl lees ik dat Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana op 30 april op de Dam toe zullen kijken vanuit Madame Tussauds naar het gebeuren rond hun nazaten. Hoewel het uiteraard een marketingtechnische inkopper is, vind ik ook wel wat hebben.

Wat je ook van ons koningshuis mag vinden, het is een mooi historisch verantwoord beeld. De koningin van mijn eerste levensjaren en de vorstin van mijn vaders jeugd en vooral die van mijn opa en oma nodigen uit tot het beantwoorden van vragen van honderdduizenden kinderen verspreid over heel Nederland die dag. Geschiedenisles vanaf de driezitter.

Bij Wilhelmina moet ik persoonlijk vooral aan de film Soldaat van Oranje denken. Hierin werd ze neergezet als een pittige wereldse vrouw die haar best deed om haar bezette land vanuit Londen nog binnen haar vermogens tot dienst te zijn.

Juliana doet me altijd denken aan mijn eigen oma. Compleet met haarnetje en breipennen. Een veel warmere vrouw dan haar dochter Beatrix in mijn beleving. Haast niet te geloven dat deze oma des vaderlands met die eeuwige avonturier Bernhard getrouwd was.

Of mijn gevoelens wel zo historisch verantwoord zijn weet ik niet, de actie van het wassenbeeldenmuseum spreekt in ieder geval behoorlijk aan. Leve de… verbeelding.

Lees ook:Meisje geboren op A10
Lees ook:Grote Belgische prijs voor Amsterdamse
Lees ook:Duur croissantje
Lees ook:Schiphol wil CO2 bestrijden
Lees ook:Moordend theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>