RijksakademieOPEN, misschien wel voor de laatste keer

Aankomend weekend zijn weer de jaarlijkse Open Dagen bij de Rijksakademie aan de Sarphatistraat. Kunstenaars tonen Amsterdam hun werk. Het is helaas, dankzij staatssecretaris Halbe Zijlstra, waarschijnlijk wel voor de laatste keer.

Ironisch genoeg richtte Willem III in 1850 het instituut op om getalententeerde kunstenaars in Nederland te houden. Het huidige kabinet draait de klok dus flink terug door de subsidie vanaf 2013 volledig stop te zetten.

In een artikel in dagblad Metro zegt directeur Van Odijk: “We hebben veel te weinig tijd. Als Zijlstra had gezegd 2015, dan was er misschien nog een oplossing te vinden, maar anderhalf jaar. Dat is onmogelijk.” Wethouder Carolien Gehrels vindt het ook verschrikkelijk. “De Rijksakademie speelt een belangrijke rol binnen de kunstwereld van Amsterdam. Het is de Harvard van de beeldende kunst.” Toch kan zij door de gemeentelijke bezuinigingen ook niets doen.

Goeie kunstenaars zullen ons land dus alsnog gaan verlaten. Het klinkt erg somber, maar het geeft des te meer reden om dit weekend al dat werk in de Rijksakademie te komen bekijken. 

Lees ook:Muziekgebouw misschien te koop
Lees ook:Cohen steunt Wouter Bos
Lees ook:Cuturele stelling van Amsterdam als antwoord op aambeeld Halbe Zijlstra
Lees ook:Sjiek en Sjofel
Lees ook:Diamantmuseum opent de deuren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>