Mogelijk komt er een nationaal Holocaust museum aan de Plantage Middenlaan

Er komt waarschijnlijk een nationaal Holocaust museum in de Hollandsche Schouwburg, verneem ik via de site van RTV Noord-Holland. In een radio-interview zegt directeur Joël Cahen: ’Omdat de eerste generatie oorlogsoverlevenden aan het uitsterven is. De tweede generatie ziet in dat wat zij willen vergeten, door de volgende generatie niet vergeten wíl worden. De derde en de vierde generatie willen alles weten, wat is er met hun opa, oma of familie gebeurd?’

In de voormalige schouwburg aan de Plantage Middenlaan, waar duizenden joden in de oorlog zijn gedeporteerd, is sinds 1962 een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook is er al jaren een tentoonstellingsruimte. Het idee is om hier een volwaardig museum te maken.

Ik moet denken aan het museum dat zich onder het enorme Holocaust monument in het centrum van Berlijn bevindt. Vorig jaar was ik er en die talloze verhalen uit alle hoeken van Europa over afgevoerde joden en hun eindbestemming werkten erg confronterend. Kille, abstracte, monsterachtige cijfers kwamen er beklemmend tot leven. Een zeer ongemakkelijk gevoel achterlatend. Dat de mensheid tot zulke gruwelijkheden in staat is, kan niet zomaar weggestopt worden.

Het lijkt me heel goed om die zeer zwarte bladzijde ook in Amsterdam meer zichtbaar te maken. Zodat het nooit vergeten zal worden.

Lees ook:Monument Dam ‘rolstoel-proof’
Lees ook:‘Het Amsterdam van Anne Frank’ haalt abstracte gruwelijkheden dichtbij
Lees ook:Kamp Seedorf tijdelijk in het museum
Lees ook:Verzetsmuseum opent kindertentoonstelling
Lees ook:Gehoor geven aan de oproep massaal davidsterafbeeldingen mee te nemen naar de Arena lijkt me onverstandig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>