Marco van Basten doet het gewoon op z’n Van Bastens

BassieIedereen weet hoe belachelijk Marco van Basten die lange pass van Arnold Muhren behandelde. Zo’n bal moet je natuurlijk eerst onder controle zien te krijgen. Dan moet je je vrij spelen en kijken wat je kunt doen. Voor je eigen kansen gaan of afspelen?

Van Basten had er tijdens de EK-finale van 1988 helemaal geen puf meer voor. Hij deed dus maar iets ronduit belachelijks. Hij schoot in één keer op doel. Op een plek, in een hoek, waarin hij bij voorbaat kansloos was. Jammer. Ach ja.

O nee, wacht. Het werd zo’n beetje de mooiste goal die ik ooit gezien heb. Op een na wellicht. Gemaakt tijdens Ajax – FC Den Bosch, in 1986.  Een omhaal. Ook al zo’n kansloze situatie. Ook een belachelijk doelpunt. Van, inderdaad, Marco van Basten.

Na zijn veel te vroeg beëindigde carrière hoorde ik een lange tijd alleen maar over hem in combinatie met zijn vorderingen op de golfbaan. Totdat hij in september 2002 met een stuk in voetbaltijdschrift Hard Gras stond. Het was meer een lange ingezonden brief, maar kom op, Van Basten, die geef je geen brievenruimte. Die krijgt natuurlijk de prominentste ruimte.

20140916_180953Videoscheids
Hij had interessante ideeën om het voetbal te redden. Over zuivere speeltijd, over ondersteuning met videobeelden voor scheidsrechters, over buitenspel en over een andere jaarkalender voor clubs en landenteams. Hij is zich in het stuk bewust dat hij zich waarschijnlijk in de nabije toekomst aan een club zal gaan binden. Hij wil nog even onafhankelijk zijn visie geven op het spel waar hij van houdt. En waarin hij, nou ja, dé Marco van Basten is geworden.

En onafhankelijk is Van Basten ergens altijd gebleven. Waar hij ook trainer is, hij zal voor eeuwig zichzelf zo los kunnen koppelen van zijn functie. Van Basten is nooit helemaal de Ajax-, Oranje-, Heerenveen-, AZ-trainer geweest. Daar is hij te autonoom voor. Hij is altijd de man van belachelijke acties gebleven, die misschien niet altijd meer briljant uitpakten, maar Marco van Basten blijft hij. En eerlijk naar iedereen, vooral naar zichzelf.

Gezondheid
Nu doet Marco van Basten dus zogenaamd een stapje terug. Hij is assistent trainer bij AZ.  Hij kiest voor zijn gezondheid. Dat is helemaal geen stapje terug, hij doet wat hij altijd heeft gedaan. Hij is nog altijd niet in patronen te vangen. Marco van Basten zal altijd Marco van Basten blijven. Die denkt niet in stapjes terug. Die denkt als Marco van Basten. Daar staat niemand boven.

Lees ook:Cruijff als bondscoach op WK
Lees ook:Als directeur kun je geen fabelachtige omhaal maken
Lees ook:Ajax zevende op ranglijst van beste Europese clubs en hoofdleverancier Dream Team
Lees ook:Ajax – sc Heerenveen, een goed excuus om die omhaal weer te tonen
Lees ook:Seedorf terug in Oranje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>