Antisemitisme bij Ajax – Utrecht en Tottenham – West Ham

Ajax JDit weekend is Ajax – Utrecht. In zekere zin een affiche waar de Amsterdammers hun geuzennaam aan te danken hebben. Deze derby, die vooral door de Utrechters als zodanig wordt gezien, wekt van oudsher veel emoties bij de domstedelingen. Zij riepen ‘Joden’ als belediging, omdat Ajax nou eenmaal jaren vlak bij de Jodenbuurt in Amsterdam-Oost speelde. In de loop van de jaren tachtig werd de als scheldwoord bedoelde term omarmd door de F-Side en vervolgens ook door andere Ajacieden. In dit land heeft de overheid er nooit echt raad mee geweten. Het is een eeuwige discussie geworden.

Huidige FC-Utrecht supporters weten er ook alles van. Het is maar enkele jaren geleden dat ze al voor de wedstrijd weer terug werden gestuurd vanwege de bekende ‘Hamas Hamas…’ leuzen.

Het toeval wil dat dit ook het weekend is van Tottenham Hotspur – West Ham United. Een beladen Londense derby waarbij soortgelijke emoties spelen. Tottenhamsupporters afficheren zich ook als Jodenclub. Grote rivalen West Ham United zingen hier dus (logischerwijs) liedjes over (zie onder).

Ook de Britse overheid zit hier mee in de maag. Toch zie je hier een cultuurverschil. Waar Nederland het bij Ajax – Utrecht het wat lijkt opgegeven te hebben, daar waarschuwt de politie in Engeland voor zware maatregelen bij kwetsende spreekkoren. Ook als Tottenham supporter ‘Yid’ (Joden) roepen, zullen ze gestraft worden. Lees er hier een BBC-bericht erover.

Als de Engelse politie zoiets aankondigt, dan meent het dit – anders dan Nederlandse collega’s – doorgaans ook echt. Ik ben zeer benieuwd hoe het uitpakt.  

————————————————————————————

Populair West Ham-liedje bij de Londense derby

We’ll be running round Tottenham with our willies hanging out,

We’ll be running round Tottenham with our willies hanging out,

We’ll be running round Tottenham,

Running round Tottenham,

Running round Tottenham with our willies hanging out.

Singing I’ve got a foreskin, haven’t you? (You fucking Jew)

Singing I’ve got a foreskin, haven’t you? (You fucking Jew)

Singing I’ve got a foreskin,

I’ve got a foreskin,

 I’ve got a foreskin, haven’t you? (You fucking Jew)

Tja

 

Lees ook:Leonardo na winter Ajacied
Lees ook:Pet Shop Boys spelen in de RAI
Lees ook:Een derde van de te-dicht-bij-scholen-coffeeshops staan in Amsterdam
Lees ook:Grote boevenbende opgekapt
Lees ook:Ondanks groot disrespect van KNVB voor supporters, staat kwartfinale beker in teken van respect

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>