Zwarte Piet-gedoe is een mooie openbare maatschappijleerles

Ik vind de discussie over Zwarte Piet met het jaar interessanter worden. Zelf had ik in 2011 nog een klein rouwmomentje. Door een hardhandige arrestatie, vanwege een onschuldige opdruk op een t-shirt, ging ik me in het onderwerp verdiepen. Als Nederlander moet je dan door wat emotionele jeugdherinneringsruis heen. Maar al snel was het me duidelijk. Blackface kan – ook in Nederland – in de eenentwintigste eeuw echt niet meer.

Geen probleem verder, het Sinterklaasfeest valt of staat niet bij het uiterlijk van een sprookjesfiguur. Een kind heeft niet minder pret als Sint of Piet er anders uitzien. Als de een op Postbode Siemen en de ander op Bob de Bouwer lijkt, maakt dat voor peuters en kleuters natuurlijk geen moer uit. Zij accepteren wat ze voorgeschoteld krijgen. Het enige probleem zijn de volwassenen. Hun rouwmoment heeft in veel gevallen wel wat jaartjes nodig.

Gelukkig is er al het een en ander in gang gezet om in de toekomst van de schmink verlost te zijn. Het Sinterklaasjournaal zorgt voor een verhaallijn zonder schoorstenen, er zijn al wat alternatieve Pieten en diverse BN’ers spreken zich uit.

Oké, er zijn nog diverse mensen die menen nog een – online – statement te moeten maken, die hun onbewust racisme direct vertaalt naar een zeer zichtbare variant. Er zijn zelfs nog stuiptrekkingen die zich uiten in twitterdoodsbedreigingen. Hoe treurig ook, het hoort allemaal bij een zeer heldere openbare les maatschappijleer.

Onzichtbaar
Onze samenleving, cultuur en tradities zijn natuurlijk niet statisch. We zijn constant in beweging. En dit is niet altijd bij te benen. Een gebruik waar je mee bent opgegroeid, kan tijdens je leven een dubieuze bijsmaak krijgen, zonder dat je dat zelf hoeft te ervaren.

Ik weet bijvoorbeeld zeker dat het gemiddelde aantal bezwaren tegen stierenvechten groter is in Nederland dan in Spanje. Voor veranderingen in je eigen omgeving mist de afstand om het echt helder te kunnen zien. Wat hulp van buiten – van een VN-commissietje of een CNN-documentaire bijvoorbeeld – kan geen kwaad, maar voelt soms ook onterecht. Je krijgt de neiging om slecht te luisteren en met het ‘en jij dan?’-vingertje te wijzen.

Met Piet komt het wel goed. Het zal ongetwijfeld nog wat pijn gaan doen, ik kan me echter niet voorstellen dat mijn eventuele kleinkinderen nog een Sinterklaasfeest met Blackface zullen ervaren. Hooguit zullen ze met verbazing naar de foto’s en filmpjes van deze tijd kijken. Met een afstand die ze meteen laat zien waar wij al deze jaren voor nodig hebben. Bijzonder interessant.

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Zwarte Piet gaat veranderen
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Geloof in Zwarte Piet blijkt behoorlijk orthodox
Lees ook:Alles wijst erop: het Zwarte Pietenseizoen is geopend

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwarte Piet-gedoe is een mooie openbare maatschappijleerles

 1. oriane

  GETUIGENIS VAN LENING TUSSEN BEPAALDE

  Ik ben Soirez oriane,als ik het gevonden heb glimlach is bedankt,
  Ms-Sels marie groot dat ik kreeg een lening van€ 80.000 en
  twee van mijn collega ‘ s hebben ook ontvangen leningen van
  deze vrouw zonder problemen, met een tarief van 2%
  per Jaar. Ik adviseer u om jezelf voor de gek houdt van
  persoon als u wilt eigenlijk een verzoek
  cash lening voor uw project (en eventuele andere. Ik publiceren
  dit bericht omdat Ms-Sels heeft me wel goed gedaan met
  deze lening.Het is via een vriend leerde ik hier
  Mevrouw eerlijk en gul waardoor ik voor deze lening.
  Dan Heb Ik
  het adviseren van het contact,als je in nood bent ,verzeker ik u dat u ook tevreden bent.
  hier is zijn e-mail…. [email protected].

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>