Zwarte Piet gaat veranderen

Hartje augustus een pagina groot artikel over de aanpassingen van Zwarte Piet in de Volkskrant. ‘Zwarte Piet  krijgt ander uiterlijk’. Op een prominente plek voorin – Ten eerste, pagina 9. Nederland lijkt zich – in de 21ste eeuw – eindelijk te verlossen van koloniale naschokken. Blackface en Golliwog hebben Amerika en Groot Brittannië al een tijd verlaten. Nu kan eindelijk Zwarte Piet ook volgen.

Uiteraard is het nog maar het begin. De weerstand zal aanvankelijk nog groot zijn. Veel mensen zullen zich nog in de denkwijze van Marc Gilling, voorzitter van het zogenaamde Pietengilde, kunnen vinden.

Het zwart hoort (…) bij de eeuwenoude Europese traditie van het midwinterfeest. ‘De associatie met het slavernijverleden is gebaseerd op een slecht geïnformeerd gevoel’”, aldus Gilling in het artikel van verslaggever Joris Zwetsloot.

Natuurlijk zijn er verschillende herkomsten van het Sinterklaasfeest, maar het slecht-geïnformeerde-gevoel ligt naar mijn overtuiging juist bij mensen als Gilling. Zwart geveegde middeleeuwers droegen vast nog geen 18de eeuwse pagepakjes en kroespruiken met oorbellen, niet in de laatste plaats omdat deze nog niet bestonden.

Maar laat ik niet in de val trappen van de zoektocht naar de herkomst van de sprookjesfiguur om hem te verklaren. Het gaat uiteraard over zijn impact op de samenleving nu. En het mag wel duidelijk zijn dat hij niet meer smetvrij is. Niet handig voor een traditie die verder kijkt.

Het hoeft verder geen groot probleem te zijn, want net als alle succesvolle tradities moet ook deze de tijdsgeest volgen, om te voorkomen dat het hele feest uitsterft, wat niet gaat gebeuren volgens mij. Neem de nuchtere houding van burgemeester Van der Laan. Het zal wél nog wat jaren duren.

Een woordvoerder van Lodewijk Asscher zegt het goed: “Minister Asscher heeft gemerkt dat die discussie eigenlijk gaat over discriminatie en het koloniaal verleden. (…) Dat raakt mensen emotioneel. Het doel is dat iedereen plezier kan beleven aan het sinterklaasfeest.” Zo simpel is het.

Het geweldige feest is natuurlijk ook helemaal niet afhankelijk van een schminkkleur. Dat zou vooral iemand die zich voorzitter noemt van een sprookjesfiguurgilde moeten begrijpen. Het gaat om een illusie en die kan je uiteraard in ondenkbaar veel vormen tot uiting brengen. Maar ik vrees dat je daar vooral niet al te volwassen voor moet zijn om het echt te zien. En daar ligt het tegenstrijdige probleem. Volwassenen gaan nou eenmaal over kinderfeesten. Het is niet anders.

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Alles wijst erop: het Zwarte Pietenseizoen is geopend
Lees ook:Albert Heijn zou Zwarte Pietdiscussie met gedicht nieuwe draai kunnen geven
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Zwarte Piet-voorstanders worden almaar wanhopiger

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwarte Piet gaat veranderen

  1. Johan

    Uiteindelijk zullen de kinderen niet beter weten..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>