Alles wijst erop: het Zwarte Pietenseizoen is geopend

Op de dag dat ik weer pepernoten in de schappen van de supermarkt zie liggen, staat er in de Volkskrant een artikel met de kop “Vrouwen weren bij hengelen is traditie, geen discriminatie” (Ten eerste, pagina twee, 3 september.)

De voorzitter van de visserij vereniging van wie deze woorden zijn, begrijp ik direct. Door een traditie waar hij mee is opgegroeid, ziet hij niet wat wij buitenstaanders meteen begrijpen. Het kan echt niet. Zijn folklore is anno 2013 enorm discriminerend geworden.

Zwarte schmink plus kroespruik is traditie, geen discriminatie”, zou voor mij een even kolderieke krantenkop zijn. Toch ziet lang niet iedereen dit direct. In deze traditie zijn we namelijk allemaal opgegroeid. Wij zien bij Zwarte Piet niet wat buitenlanders direct zien. Deze Blackface (een in Amerika al decennia lang verboden fenomeen) is in mijn ogen inmiddels even belachelijk als vrouwen uitsluiten van visserij. Het is te hopen dat in dit jubileumjaar van ons slavernijverleden meer mensen dit in gaan zien.

In december 2011 maakte ik een schema om te kijken hoe belangrijk die – in mijn ogen – discriminerende factoren in het kinderfeest voor je zijn. Probeer eens te kijken hoe ver jij komt.

Ik heb ook een Facebookpagina over dit onderwerp: Zwarte Piet ontmaskerd

 

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Het loont om het racisme van Zwarte Piet bij Meldpunt Discriminatie aan te geven
Lees ook:Zwarte Piet is vooral een probleem buiten Amsterdam
Lees ook:Geloof in Zwarte Piet blijkt behoorlijk orthodox

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>