Ode aan activiste Joanna

SAMSUNGBij de Amsterdamse Sintoptocht dook ze weer op, in het stille protest tegen Zwarte Piet. Joanna. Het meisje dat het recht op een dwarse mening een gezicht geeft.

Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.
Je kop boven het maaiveld uitsteken.
Zesjescultuur.
Onze taal geeft al een heldere inkijk in onze volksaard. Opvallen dat doe je hier niet en zeker niet met een mening die niet door een meerderheid wordt gesteund.

Ik ben zeker niet zo fel tegen de monarchie als Joanna, maar ik vond haar kleine – mediagenieke – verzet rond de kroning al erg goed. In een echt tolerant land was ze natuurlijk nooit opgepakt. Ze maakte iets onzichtbaars zichtbaar. Met een simpel kartonnen bordje.

Wat het racisme van Piet aangaat, ben ik het compleet met haar eens. Dat past niet in deze eeuw. Ik heb er veel over geschreven en ik praat er veel met mensen over, maar zo kwetsbaar als Joanna durf ik me niet op te stellen. Daar heb ik grote bewondering voor.

365 dagen
Heel blij ben ik dat de discussie dit jaar eindelijk echt op gang is gekomen. Hopelijk blijft die 365 dagen per jaar overeind. De nog grotere held Quincy Gario, heeft iets geweldigs op gang gezet.

Hopelijk dringt het snel tot iedereen door wat zijn echte strijd is. Want een kindersprookje als kapstok is ergens ook wat onhandig. Het geeft veel ruis. Het gaat natuurlijk om racisme in onze samenleving en niets anders. Iets dat overal ter wereld speelt, dus ook hier. Het verdringen werkt averechts. Het moet altijd bespreekbaar blijven, juist omdat uitroeien niet mogelijk is. Het blijkt een lastige boodschap. (Hier een interessante TEDx-talk hierover)

Joanna
Daarom ben ik zo’n fan van Joanna. Zij is niet bang om voor onrecht te blijven opkomen. Voor belangrijke kwesties die door de verpakking voor veel mensen onzichtbaar gehouden worden. Ze gaat de zware strijd met een behoudende samenleving aan. Ze krijgt veel bagger over zich heen, maar dit lijkt haar sterker te maken. Super. Ze neemt dingen niet voor lief. Blijft kritisch. Nederland zou al een stuk mooier zijn als er meer Joanna’s waren.

Lees ook:Alex is de 800.000ste Amsterdammer
Lees ook:De koning moet op het verzoek van de Dam-actievoerders ingaan
Lees ook:Vooruitblikken is nu veel logischer dan terugblikken
Lees ook:Gezien bij IDFA: Superjews
Lees ook:538-feest zal komende koninginnedag bij RAI zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>