De koning moet op het verzoek van de Dam-actievoerders ingaan

monddoodHans Maessen en Joanna van der Hoek vragen de koning in een brief om een gesprek voor een ‘betere bescherming en borging van het gebruik van het recht op vrijheid van meningsuiting in Nederland.’ Terecht. De twee werden op 30 april op de Dam opgepakt vanwege een onschuldig protest. Iets waarvan burgemeester Van der Laan van tevoren had toegezegd dat het mocht.

Willem-Alexander kan door op het verzoek in te gaan in mijn ogen een goede boodschap afgeven. Zelf was ik op z’n zachts gezegd verbaasd toen ik van de arrestatie op de Dam hoorde. Hoewel de twee snel weer vrijgelaten werden, komt het op mij absurd over als je in een westers land niet eens zeer kleinschalig en vreedzaam kan protesteren tegen iets onbelangrijks als de hedendaagse monarchie. Dat ik zowel republikeinen als monarchisten in hun overtuigingen niet helemaal begrijp, doet dan niet ter zake.  

Wat me vooral choqueerde was de publieke opinie. Of liever het gebrek eraan. Hier en daar vernam ik wat vraagtekens bij de verstandelijke vermogens van Joanna, maar ik hoorde weinig weerstand tegen de arrestatie op zich. Voor de meesten was die wisseling van de koninklijke wacht toch niet meer dan een excuus voor een oranjegekleurd feestje. Wat vredelievende weerstand van een enkeling met een duidelijke mening kan dan toch geen scheve gezichten opleveren?

Stel dat er in dit land wel iets belangrijks gebeurt en iedereen doet maar klakkeloos met de meerderheid mee zonder naar protest of wanklanken te luisteren. Eng. Ook een paar dagen later moest ik daar nog aan denken. Het weekend van 4 en 5 mei. Verder zal ik daar geen woorden aan vuil maken, maar ik hoop alleen dat mensen zich wel vragen blijven stellen. Om meer gaat het niet.

Inmiddels is de nieuwe koning alweer een paar weken aan het werk. Tenminste daar ga ik vanuit, je hoort er niemand over. Hopelijk gaat hij in op het verzoek van de twee. Naast een sympathieke daad, kan hij er in mijn ogen een krachtige boodschap mee afgeven. Tegen zijn grootste concurrent, de heersende onverschilligheid.      

Lees ook:Ode aan activiste Joanna
Lees ook:Nog even en ik verhuis naar het kamp van Joanna
Lees ook:Koning Beatrix is geen fout
Lees ook:Welke ijsberg ligt er onder die Prinsjesdagarrestanten?
Lees ook:Kleermaker Gümüs vraagt Beatrix om hulp

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>