Zwarte Piet is vooral een probleem buiten Amsterdam

Bij AT5 lees ik een artikel met de kop Uiterlijk Zwarte Piet vooral in Amsterdam een issue. Het gaat – uiteraard – over een onderzoek waaruit blijkt dat het grootste deel van Nederland pro-Piet is en geen link legt met ons slavernijverleden. Zeer voorspelbaar.

Zelf zou ik de wederhelft van Sint ook nog graag als een soort smurf zien. Als je hier bent opgegroeid is dat helemaal niet moeilijk. Gaat vanzelf. De associatie met pepernoten, cadeau’s, magie en surprises hangen meer aan die figuur uit een prachtige fase tijdens je kindertijd, dan dat overduidelijk beledigende uiterlijk, dat zien alleen buitenstaanders direct. Het grote probleem van de discussie. Maar hoe moeten we deze cognitieve dissonantie opvatten? We voelen een prachtig onschuldig sprookje, maar horen hier en daar behoorlijk rationele dingen over een mogelijk beledigend aspect. Laten we dit toe? Of negeren we het?

Rob Wijnberg schreef gister voor de Correspondent een column waar hij een interessant punt maakt. Hij heeft het erover dat rassen in wezen niet bestaan. Daar ben ik het volkomen mee eens.

Ras bestaat niet
Mensen verschillen genetisch op geen enkele manier van elkaar. Een rode kater is ook niet anders dan een lapjeskat, aan uiterlijke verschillen enig belang hechten is in de basis absurd. Deze theorie heeft naar mijn overtuiging alleen helemaal niks met de Zwarte Piet-discussie te maken. Het is als over seksuele voorlichting beginnen om een punt te maken over vrouwenhandel op de Wallen. Het lijkt met elkaar te maken te hebben, maar dat is niet zo.

Hier wordt al jaren door verschillende mensen geroepen dat Zwarte Piet beledigend overkomt, maar deze worden niet gehoord en maar al te vaak weggelachen. Bij een kinderfeest kun je daar nog luchthartig over doen, maar het is niet dat we niet in rasverschillen denken, het is eerder dat we het niet willen zien. Verdringen. Daar kunnen we na de ontploffing van de Pietpraat dit jaar niet meer omheen. De meeste emotie komt van voorstanders, niet van tegenstanders. Die proberen gewoon – zoals ze dat al decennia doen – gehoord te worden.

Ik hoorde van mijn Facebooktijdlijn haast een opluchtingszucht komen toen verschillende van mijn vrienden de bewuste column deelden. Hun ongemakkelijke gevoel over het onderwerp – dat dit jaar toch echt niet alleen als grappig of onzinnig kan worden weggewoven – werd eindelijk door iemand verklaard, leek het. Door een filosoof nog wel. Maar ook Wijnberg is hier opgegroeid en zoekt een uitweg voor het ongemakkelijke gevoel.

Expats
Want zijn theorie valt niet te rijmen met duidelijk aanwijsbare discriminatie op de banenmarkt. Het vertelt niet waarom er in de regering nooit een niet witte Nederlander heeft gezeten. Dat zelfs witte expats moeite hebben om in Nederland – meer dan in andere landen – te integreren, botst ook behoorlijk met de column.

We zijn een buitensluitend volk, geen mooie volksaard, maar dat hoeft niet eens zo heel erg te zijn. Het erkennen zou het wat af kunnen zwakken. Maar we blèren het liever van ons af. En daar ligt wat mij betreft de kracht van de discussie. Nu is er even veel geblèr, maar dit zet steeds meer mensen tot nadenken. Waarom schreeuwt iedereen zo? Zou er toch iets aan de hand zijn?

En dan hoeft het natuurlijk niet over racisme te gaan, ik merk dat die term veel mensen afschrikt. Zwarte Piet beledigt, sluit uit, verdeelt wat mij betreft. De kapstok maakt niet uit, het gaat om de discussie. Gelukkig is die in Amsterdam dit jaar behoorlijk op gang gekomen. Het lijkt me sterk dat Piet hier over twintig jaar nog zo zwart is. Nu nog wachten op de rest van Nederland.

   

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Laten we het inderdaad weer over Zwarte Piet hebben
Lees ook:Lieverdje maakt op Spui plaats voor Zwarte Piet-protest
Lees ook:Zwarte Piet-voorstanders worden almaar wanhopiger
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Zwarte Piet is vooral een probleem buiten Amsterdam

 1. mirror12z

  Ik zou er bij zetten dat je dronken was of in de coffeeshop zat, want zelden zoveel lariekoek in een artikel gelezen.
  1. Er zijn wel degelijk genetische verschillen in rassen, zelfs als je de kleur wegdenkt/wil wegdenken. Zo is er een verschil op het gebied van de medische zorg, bij het gebruik van medicijnen, ofwel een verschil niet van politieke of filosofische aard.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_ras
  2. Een punt maken over vrouwenhandel op de wallen past inderdaad niet om dat te doen bij seksuele voorlichting voor jongeren. De suggestie daarna dat er wel enige link is, is absurd en ook helemaal niet onderbouwd;
  3. “Hier wordt al jaren door verschillende mensen geroepen dat Zwarte Piet beledigend overkomt, maar deze worden niet gehoord en maar al te vaak weggelachen”. Specificeer ‘hier’ in het vervolg zodat mensen weten, dat het niet enkel in je hoofd afspeelt, want ‘hier’ wordt dat niet geroepen;
  4. Onzinnige link tussen banenmarkt (kunde en netwerk van personen) en een kinderfeest, die absoluut niets met elkaar gemeen hebben;
  5. ‘Buitensluitend volk’. Ook hier weer wat geroep in de ruimte, zonder enige onderbouwing, en zonder enige relatie met het kinderfeest.

    /   Reply  / 
  1. Jennifer

   Stel je voor dat je woont in een land waar witte mensen de associatie “Bassie de clown” hadden. Zou je denken dat mensen een baan als bankmanager, of leerkracht zouden kunnen krijgen? In dit land volwassenen en kinderen roepen mensen met een donker huidskleur als Zwarte Piet (het is gedocumenteerd- zelfs door de acteur die de hoofdpiet op televisie speelt.) Zwarte Piet is afgebeeld als kinderachtig en onnozel: niet echt een associatie om trots op te zijn. In Nederland er is geen enkele kamerlid van Afrikaanse afkomst (maar in de V.S is er zelfs de president die zo’n afkomst heeft). Lees de website van Het College van de Rechten van de Mens: ze hebben onderzoek gedaan en bevestig dat er een nauw verband met racistisch stereotiepen en discriminatie is. De meerderheid is nog niet klaar voor een Piet-vrije Sinterklaas viering, maar de rest van de wereld zouden dat niet mogen accepteren, net als het gebrek in vrouwenemancipatie bij de SGP werd niet ook niet gedoogd. Internationale druk werd gezet op Nederland om de Slavernij te afschaffen en nu moeten ze dat ook gaan doen, anders verandert het helaas niet vanzelf.

     /   Reply  / 
   1. mirror12z

    Als je ‘witte mensen’ zegt in plaats van blanke mensen, waarom zeg je dan niet ‘zwarte mensen’ maar ‘mensen met donkere huidskleur’? Dit is ook een vorm van discriminatie!
    Vermoedelijk zal je in fantasialand gelijk hebben over Bassie. In de realiteit werkt het toch heel anders.
    Doen alsof mensen met donkere huidskleur niet in de Tweede Kamer kunnen komen is onzin. Zo hadden we John Leerdam (PvdA), Laetitia Griffith (VVD), Joaoa Varela (LPF), Tara Singh Varma (Groen Links) om er maar een paar te noemen. Obama heeft overigens een blanke moeder die niet van Afrikaanse afkomst is.
    Verder zou ik goed opletten op school als ik jou was, dan leer je misschien wat het Sinterklaasfeest echt is (en kun je de Nederlandse taal wat bijschaven).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>