De Wallen doen hun toeristische werk wel, nu de rest van de stad nog

De gemeente wordt al jaren van verschillende kanten op de vingers getikt over de misstanden op de Wallen. Nu is de te rooskleurige aanprijzing naar toeristen aan de beurt. Het lijkt me vrij lastig om het hardnekkige internationale imago van Amsterdam aan te pakken.

Ooit sprak ik een typische Engelse blowtoerist. Vol verbazing vertelde hij dat zijn keurige ouders hier ook weleens een weekendje waren geweest. Voor hem was Amsterdam: Damrak, Dam, Damstraat en boven alles de Wallen. Dat zijn ouders daar misschien niet eens waren geweest ging zijn verbeeldingskracht te boven.

Hoe klein Amsterdam ook is, doelgerichte toeristen weten het altijd nog kleiner te maken. Het softdrugs en sex imago zal aan onze stad blijven kleven. En voor een bepaald toeristensegment is dat natuurlijk helemaal niet erg. Die blijven wel komen. Belangrijker lijkt het me om aantrekkelijk te blijven voor die ouders van die Engelse blower.

Als ik in de zomer naar die enorme cruiseschepen kijk bij het Muziekgebouw, vraag ik me altijd beschaamd af wat die mensen hier eigenlijk komen doen? Van de PC Hooftstraat en die paar diamantenwinkels zullen ze vast niet stijl achterover slaan. Binnen een paar jaar zijn alle wereldwijd gerespecteerde musea wel weer op orde. Maar wat is er naast gezellige grachtjes bekijken verder te doen?

Die vunzige Wallen daar maak ik me, marketingtechnisch dan, niet zo druk om. Daar zal welke gemeentelijke bemoeienis dan ook geen grip op krijgen. Die zullen hun internationale ‘allure’ wel behouden. Ik maak me meer zorgen om dat andere Amsterdam. Daar moet veel meer aan gebeuren. 

Paroolartikel Amsterdam maakt promotie Wallen ‘eerlijker’

Lees ook:Studentenwoningnood in Amsterdam houdt veel jongeren noodgedwongen thuis
Lees ook:Het Amsterdamse nieuws van de afgelopen week in 250 woorden, week 45
Lees ook:Bij de naam A’dam zullen we niet lang stilstaan
Lees ook:Rihanna zet het schimmige Amsterdam weer op de kaart, dat verdient een wederdienst
Lees ook:De ene Ajax Experience is de andere niet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>