Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator

SAMSUNGWaar hier de beeldvorming lijkt te groeien dat jonge Noord-Afrikaanse Nederlanders die zich met Syrië bemoeien weinig hoopvols kunnen brengen, daar gaat #chicagoGirl over het verfrissende tegendeel. De in Amerika opgegroeide eerstejaars studente Alaa Basatneh weet zich vanuit Chicago tot een belangrijke spil tijdens de opstand op te werken. Bewapend met haar laptop en smartphone.

Zorgvuldig bouwt ze een betrouwbaar netwerk op en doet dingen die voor iemand in het land zelf veel te riskant zouden zijn. Het belangrijkste van haar vele taken is waarschijnlijk het uploaden van films uit het gebied op Youtube. Beelden die geregeld CNN halen. Deze airplay bereikt dus ook het Witte Huis.

Het is een behoorlijk harde documentaire. De beelden van Alaa twitterend en facebookend in de collegebanken worden afgewisseld met bomaanslagen en bloedende gezichten. Confronterend en sterk.

Talking heads
In de film komen ook verschillende talking heads aan het woord. Social media deskundigen en journalisten, maar het blijft het verhaal van de dappere jonge vrouw, die gedurende de film ook enkele vrienden in het oorlogsgeweld verliest.

Aangezien de strijd tegen Assad geen einde lijkt te krijgen, wordt mij snel duidelijk dat de film ook onderdeel is uit gaan maken van Alaa’s project. Ze is dan niet de regisseur, maar haar idealen overstijgen de verhaallijn.
 

#
Ze wil niet dat Syrië wordt vergeten en is hier 24-7 mee bezig. Dit merk ik ook als ze een tweet van mij, waarin ik deze film aan iemand aanraad, kort na plaatsing retweet. Over de hashtag in de titel is goed nagedacht.

Het verhaal is dus nog lang niet afgelopen. Als de politiek te weinig brengt, dan maar proberen de strijd onder de aandacht te houden. In een cynische bui kun je het wat naïef noemen, maar na deze vertoning wil ik niet te cynisch zijn. Te makkelijk. Het is vooral, op een rauwe manier, inspirerend. En daarnaast is het gewoon een erg goede productie. Een aanrader.

Kijk hier wanneer en waar het nog draait tijdens IDFA   

Alaa Basatneh’s Twitteraccount

Lees ook:Gezien bij IDFA: The Rwandan Night
Lees ook:Gezien bij IDFA: Manhunt
Lees ook:Gezien bij IDFA: Superjews
Lees ook:Gezien bij Filmhallen: Kreuzweg
Lees ook:Gezien bij IDFA: From Caligari to Hitler

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>