Gezien bij IDFA: Manhunt

Manhunt gaat over de zoektocht naar Osama Bin Laden. Mensen van de Amerikaanse inlichtingendiensten kijken terug op die hele operatie.

Ver voor 9-11 (11-9-2001) was er al een groep vrouwen die alle data uit het Midden Oosten probeerden te ontcijferen. Een zenuwslopende monnikenklus waarbij testosteron alleen maar in de weg zou zitten, zo is het idee. “Je kunt beter in huilen uitbarsten, dan met stoelen gaan smijten” vat een medewerkster het met tranen in haar ogen samen.

Uiteraard komen ook de James Bondachtige hoofdrolspelers aan het woord. De stap in het verhaal van de dames – die Bin Laden al via allerlei data volgen als er nog geen sprake is van een leidersrol – naar een typische Amerikaanse cowboy die het verhaal vanuit zijn perspectief vertelt, is erg sterk.

Twin Towers
Ver over de helft van de film wordt het Twin Towersdrama dan bereikt. Je voelt, ziet en hoort veel schuldgevoel, maar ook het onrecht van die gevoelens. Want als er een groep was die juist bezig was om het te voorkomen, dan waren zij het wel. Pas dan wordt het namelijk een enorme operatie. De vrouwen, die in het Pentagon werken, maken deze ommekeer letterlijk mee.

Hoewel het verhaal bijna compleet vanuit Amerikaans oogpunt wordt verteld, valt het met chauvinistische sentimenten wel mee. Sterker, de film begint en eindigt met beelden van massale feesten in Washington na de dood van Bin laden. Hier is duidelijk grote kritiek op.   

Het is dan ook geen politiek verhaal, maar een heel interessante kijk achter de schermen bij inlichtingendiensten. Meerdere keren vroeg ik me af of een medewerker wel zo open en bloot kon zeggen wat hij zei. Zo nu en dan zie je ook lichaamstaal die niet lijkt te kloppen bij de boodschap die je hoort.

Kortom een menselijk verhaal over een enorme ingewikkelde operatie. Aanrader.

Hier vind je wanneer en waar de film nog draait

Lees ook:Gezien bij Cinecenter: Boyhood
Lees ook:Gezien bij IDFA: Rêve Kakudji
Lees ook:Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator
Lees ook:Wasbeer gaat naar première
Lees ook:Gezien bij IDFA: Chameleon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>