Gezien bij Filmhallen: Kreuzweg

Voor wie net als ik van het deprimerende, rauwe filmgenre houdt, is Kreuzweg een aanrader. De beknelling van een dogmatische opvoeding, druk van leeftijdsgenootjes, een onredelijk veeleisende moeder en een onbereikbare liefde. Alles wat het leven het leven maakt wordt door veertienjarige Maria tegen gehouden vanwege haar blinde geloof in, nou ja, het orthodoxe katholieke geloof. Zonder dat iemand het weet ondergaat ze de martelingen van Jezus naar het kruis.

Wie doorgaans van een wat luchtiger genre houdt, kan bij deze film ook best aan zijn of haar trekken komen. Het is naast een ijzersterk verhaal ook een buitengewoon mooie productie. Rustige, stijlvolle beelden, waarin interessante beeldkeuzes worden gemaakt. Zo is er bij voorbeeld een kerkdienst waarbij de voorganger niet te zien is.

Alle scenes zouden ook zo op het toneel gekopieerd kunnen worden. De camera blijft nagenoeg stil. Of het nou om een gymzaal, auto, huiskamer, doktersruimte of begraafplaats gaat, het worden allemaal Dennis Hopperachtige beelden. Prachtige aanvulling op het sobere verhaal.

Filmhallen
Het was voor mij overigens de eerste keer in de Filmhallen, het nieuwe zusje van The Movies, dat in de oude tramremise in Oud-West zit. Een mooie locatie. En hoewel er Zaal 6 op mijn kaartje stond, was het een behoorlijk ruime zaal met een bovengemiddeld groot scherm. Heerlijke stoelen en – niet onbelangrijk – veel beenruimte.

Mocht je dus niet naar Kreuzweg gaan – je weet niet wat je mist – neem dan in ieder geval een kijkje bij de Filmhallen, achter de Kinkerstraat.

Lees ook:Thema-avond over ‘dood en religie’
Lees ook:Condoleanceregister voor Hella Haasse in de centrale bibliotheek van Amsterdam
Lees ook:Gezien bij Filmhallen: Eddie The Eagle
Lees ook:Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator
Lees ook:Graf Duisenberg wel of niet vernield?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>