Gezien bij IDFA: From Caligari to Hitler

From Caligari to Hitler gaat over de de Duitse – Weimar – cinema van tijdens het interbellum. Door de beelden en verhalen van films tussen de twee wereldoorlogen komt een verzwegen wereld boven water.

De vergane Weimarrepubliek krijgt in de documentaire zowel een paradijselijke glans als een horrorgloed. Een wereld van grenzeloze mogelijkheden, decadentie, maar ook van argwaan. Aangezien we nu weten wat op deze periode volgde, lijkt het of de werken iets van een schuldbekentenis krijgen. De laatste zin van de documentaire is dan ook iets als: “Wat weten deze films wat ze ons niet kunnen vertellen?”

Na de film is er een Q&A met regisseur  Siegfried Kracauer. Wat al duidelijk is gemaakt door zijn film bevestigt hij; het project is voor een deel uit liefde ontstaan. Liefde voor een tijd en een land waar grote taboes op rusten. De regisseur wekt bewust meer vragen op dan antwoorden.

Ook wijst Kracauer op de overeenkomsten met deze tijd. Het kan een waarschuwing zijn. Een interessante film die, als een goed geschiedenisdocument, onze eigen tijd mooi weet te relativeren.

Lees ook:Prachtige film over Occupy Amsterdam
Lees ook:Gezien op het IDFA: My Afghanistan, Life in the forbidden zone
Lees ook:Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator
Lees ook:Gezien bij IDFA: Act and Wind
Lees ook:Amsterdam Film Week in en rondom City

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>