De voorzitter van FC Utrecht had beter op zijn moeder moeten letten

Dom

FC Utrechtsupporters misdragen zich en de voorzitter denkt eraan om hierdoor Ajaxpubliek te gaan weren, lees ik her en der. Het kan zijn dat het een losse opmerking is van de man, die vervolgens uit zijn verband is gerukt. Mogelijk. Maar wat de context ook is geweest, hij moet ergens in zijn hoofd bezig zijn geweest met het verdringen van het slechte gedrag om vervolgens de andere partij te straffen. Het is te hopen dat hij geen kinderen heeft.

Het is helaas wel herkenbaar gedrag. Zeker van een man. Ik ben er zelf een. Praktisch. Oplossingsgericht. Niet even de tijd nemend om over het gebeuren na te denken.

Toevallig is de bekerwedstrijd in de week van de nasleep van X-#Haren. Ook hier zie ik bij de Pauw en Wittemannen van deze wereld alleen maar orde en regelgeving gerichte analyses. Waarom bleven treinen op het station van het dorp stoppen? Hoezo was de burgemeester niet adequater? En vooral: wat was de rol van sociale- en traditionele media? Maar heel mondjesmaat gaat het over het gewelddadige gedrag van de adolescenten zelf. En als het er over ging was het een bijzaak. Best gek. Het menselijk gedrag, waar we als soort al miljoenen jaren mee te maken hebben, lijken we ogenschijnlijk als eerste uit de weg te gaan. Is dat niet gevaarlijk?

Voor een groot deel komt deze, volgens mij, verkeerde focus uiteraard door onszelf. Als mediaconsumenten hebben wij al die nieuwsredacties doen denken dat wij de Klaas Wiltings en Eberhard van der Laans graag aan het werk zien. Waarom is er naast Bram Bakker geen woordvoerder voor sociologen, psychologen en psychiaters die het menselijk (adolescenten) gedrag in verschillende contexten duiden. Dit gedrag kan toch niet echt een hele andere bron hebben dan uit de tijd dat er nog helemaal geen sociale media, voetbalstadions, voorzitters of burgemeesters waren? Door het gebeuren in Haren een Facebook-happening te noemen zet je iedereen bijvoorbeeld al op het verkeerde been. Het zal toch niet echt enorm verschillen van het hiërogliefenoproer destijds?

Misschien is het een idee om wat willekeurige moeders op dit soort problemen te zetten. Ik kan me in ieder geval niet herinneren dat mijn moeder me ooit een seconde eerder naar bed heeft gestuurd omdat een van mijn zussen iets gemeens tegen me zeiden. Iedereen voelt instinctmatig aan dat zo’n maatregel averechts zou werken.

Of ik het in zo’n situatie wel zelf zal hebben uitgelokt?
Nietes. Zij begon.

Lees ook:Bij X-feestjes is de rol van traditionele media kwalijker dan die van sociale media
Lees ook:Dan is een knuffelaap met een roze jurk toch ook nieuws
Lees ook:Chaos bij ponten Amsterdam CS is verdwenen
Lees ook:Zijn Ajax en El Hamdaoui eindelijk van elkaar verlost?
Lees ook:Ik bepaal lekker zelf wel of ik stem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>