Ik bepaal lekker zelf wel of ik stem

zwart-vlakje1Ik zal het nooit in mijn hoofd halen om niet te stemmen. Daarvoor ben ik te ernstig geïndoctrineerd, vrees ik. Toch vind ik dat iedereen het lekker helemaal zelf moet weten. Dat politieke partijen campagne voeren is logisch, noodzakelijk zelfs, maar campagnes voor stemmen op zich zouden, wat mij betreft, verboden moeten worden.

Als groot Twittergebruiker is mijn tijdlijn bezoeken tijdelijk geen feest. Dat PvdA, SP, VVD en Piratenpartij me uit onverwachte hoeken bestoken is nog prima. Maar vele zichzelf fotograferende mensen (nee, dat ene woord krijg ik m’n toetsenbord niet uit) in stemhokjes, her en der geretweet, begrijp ik een stuk minder. Zouden die lui dat nou ook tijdens het vuil buitenzetten doen?

Ronald de Boer
Of Van der Laan die bekende Amsterdammers uitnodigt voor het ontbijt, waarna hij ze inzet om stadsgenoten te ronselen, die van hem moeten stemmen. Als ik er een was tegengekomen, had ik dit keer misschien overgeslagen. Halina Reijn of Ronald de Boer moeten me hierover met rust laten.
Idealen voor een partij begrijp ik volkomen, maar doen of stemmen op zich iets met vooruitgang te maken heeft, dat is niet meer dan gebakken lucht. Iets wat de inzet ven BN’ers al bewijst, als je er even over nadenkt. Of zouden de groenten van Hak echt de lekkerste zijn?

Ik vind overigens ook dat stemmen verstandig is, daar gaat het niet om. We hebben allemaal maatschappijleer gehad. Voor niet stemmen zijn alleen net zo goed sterke argumenten te bedenken. Als echt geen enkele partij je op wat voor manier aanspreekt, als je tegen het Nederlandse of lokale politieke stelsel bent, als je geen keuze kan maken, dan blijft het aan de partijen en kandidaten om je over de streep te trekken. Als mensen massaal niet komen, dan is dat juist een ijzersterk signaal voor verandering, lijkt me. Met een leeg moreel appèl bereik je niets.
“Waarom stem jij? Je ging dit keer toch niet?”
“Tja, ik moest van Arie Boomsma.”

Maar goed, ik heb dus al gestemd. Door mij geen radicale veranderingen. Toch zouden dit soort acties er best wel eens in de toekomst voor kunnen zorgen dat ik me ooit bedenk. Ik bepaal toch gewoon lekker zelf of ik wel of niet stem? Ik denk er graag zelf goed over na. Tenminste, als Ronald de Boer dat goed vindt.

Lees ook:Frank de Boer is zo lekker Frank de Boer
Lees ook:‘Voedselbank moet klantgerichter’
Lees ook:Overal in stad stemmen, met nieuwe stempas
Lees ook:Wat zongen die Celtic-supporters eigenlijk?
Lees ook:Het doel van massaal voetbalwedstrijden afgelasten ontgaat me

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>