Bij X-feestjes is de rol van traditionele media kwalijker dan die van sociale media

“Iedereen die op internet oproept tot een ‘Project X-feest’ in Amsterdam en tot geweld opruit, kan bezoek verwachten van de politie. ‘Desnoods arresteren we diegene. We houden sociale media nauwlettend in de gaten’, aldus politiewoordvoerder Ellie Lust.” Dit lees ik op Parool.nl.

Het zou bizar zijn om individuen op te pakken voor een Facebookbericht of een tweet. Niet omdat het onze vrijheid schendt, wat kwalijk is, maar wat ik erger vind,  is de naïviteit van deze maatregel. Wat namelijk veel ernstiger is dan wat er rond Project X-feestjes op sociale media gebeurt, is de rol van de traditionele media. Ik weet namelijk zeker dat als talloze radio- en tv-programma’s geen aandacht hadden besteed aan #Haren afgelopen donderdag en vrijdag, dat het bij een grap was gebleven.

En was het maar zo dat we  simpelweg treiterjournalistiek als Pownieuws de schuld konden geven. Nee, het waren vooral ‘serieuze’ nieuwsrubrieken als NOS- en RTL4-journaal, 1 Vandaag en DWDD die haast hijgerig de virtuele ongein opbliezen. De teleurstelling droop van het scherm aan het begin van de avond, toen het nog relatief rustig was.

Dus lieve politie Amsterdam. Ik vraag u niet om journalistieke instituten binnen te vallen en de Rob Trips en Matthijs van Nieuwkerks van deze wereld te arresteren. Maar denk wel goed na voor er her en der vreemde speldenprikken worden uitgedeeld. Ook het Parool.nl-bericht over uw voornemen richt heel wat meer schade aan dan een enkel Facebookberichtje zou kunnen.

 

Na een aantal dagen schrijf ik dit stuk:

Primitief gedrag in Haren leidt vreemd genoeg vooral tot gezever over orde en regelgeving

Met grote interesse heb ik de afgelopen dagen de berichtgeving over X-Haren gevolgd. Bij Pauw en Witteman zaten gisteren bijvoorbeeld de burgervader van het dorpje en de hoofdcommissaris van de politie in Groningen. Verwijten en verontschuldigingen vlogen over tafel. Het gebeuren werd behandeld alsof het allemaal heel controleerbaar had moeten zijn. Treinen hadden niet mogen stoppen bij het dorp. Bezoekers hadden eerder moeten worden tegengehouden. Leerpunten voor een mogelijk volgende keer. Daar hoeft toch niet het hele land van op de hoogte te zijn? Behoorlijk contraproductief ook. En oninteressant. De intrinsieke motivatie voor het gewelddadige gedrag is toch vele malen interessanter? Hoe komt het dat jonge gasten zich van het een op het andere moment zo beestachtig kunnen gedragen? Dat is toch boeiender? Of leven we inmiddels in een samenleving waar regelgeving en orde meer kijkers trekken dan puur menselijk gedrag? Een behoorlijk eng idee. Je zou er agressief van worden.

Er was één iemand in het programma die het gesprek een goede wending leek te geven. De PvdA-vrouw Khadija Arib, die dag net geen Kamervoorzitter geworden. Ze vroeg iets over hoeveel rekening er was gehouden met typisch adolescentengedrag. Moesten we de oorzaak nou echt leggen bij sociale- en traditionele media en een falende (lokale) overheid? Het ging toch om beestachtig oer-gedrag van gegroepeerde mannelijke adolescenten? Eindelijk leek de discussie na dagen een zinvolle kant op te gaan. Maar nee, na wat losse opmerkingen bleek het simpelweg een bruggetje naar het volgende onderwerp.

Toch vreemd dat juist dat agressieve adolescentengedrag zo onderbelicht is gebleven. Uit een reportage in de Volkskrant van vanochtend haal ik dat veel van de daders tussen de 18 en 19 jaar oud zijn. Alleen dat gegeven al brengt de hele zaak in een ander ligt voor mij. Zelf behoor ik voor mijn gevoel tot de braafste, meest vredelievende menssoort. Toch ken ik ook een monsterlijke kant die ik vooral in mijn late tiener- en vroege twintiger jaren heb leren kennen. Toevallig viel die tijd samen met een zeer succesvolle periode van mijn favoriete voetbalclub. Regelmatig vond ik mezelf half en eind mei springend terug op tramhokjes en rennend voor de ME. Uiteindelijk hadden de prestaties van elf topsporters in een bepaald shirt daar weinig mee te maken. Zij zorgden enkel dat ik met honderden leeftijdgenoten op een plek stond.

Ik ben geen psycholoog of socioloog, dus ik zal geen overhaaste conclusies trekken. Toch zou ik graag wat meer willen weten over het verband tussen volwassenwording van jongens en het gebeuren in Haren. Er moeten honderden studies over bestaan, zelfs van honderden jaren terug. Ergens heb ik het gevoel dat uitgebreide analyses over onze infrastructuur, on- en offline, anno 2012 ons van het werkelijke probleem afhouden. We dreigen zo ontwikkelingen waar we met ons neus bovenop staan ongemerkt te laten gebeuren.

Lees ook:De voorzitter van FC Utrecht had beter op zijn moeder moeten letten
Lees ook:Chaos bij ponten Amsterdam CS is verdwenen
Lees ook:Vier voeten komen taxi niet in
Lees ook:Een bezoekje aan de Starbucks aan het Rembrandtplein
Lees ook:Al die aandacht voor rauwe groente eters is voor mij de druppel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>