Ajax laat in Groningen de zomer ver achter zich

Voorkant sportbijlage Volkskrant

Halverwege augustus kon ik me niet voorstellen dat Ajax dit seizoen geen landskampioen zou worden. De zeven magere jaren leken definitief voorbij. De eerste competitiewedstrijd, uit tegen De Graafschap, was al heel overtuigend met 1-4 gewonnen. Bij die eerste thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen zag ik een echte kampioen.

De passes van Theo Janssen waren op maat. Kolbeinn Sightorsson negeerde het jarenlange spitsenprobleem. En dat Derk Boerrigter vorig jaar nog in de Jupiler League speelde, leek een grap. Ajax had in de zomer eindelijk weer eens verstandig ingekocht.

Verder waren het de bekende namen van 15 mei die ik daar zag, dat weekend in augustus. Die derde ster leek Mickey Sulejmani nog wat extra’s te hebben gegeven. Het werd dan ook meer dan terecht 5-1 – De laatste jaren ver van vanzelfsprekend tegen die Friezen -.  Op 14 augustus voorzag ik editie ’11-’12 heel duidelijk als ’ons’ seizoen. Wat kan anderhalve maand soms toch lang lijken.

Nu is het dus herfst. Ajax heeft de laatste weken alleen van Noordwijk kunnen winnen. Tegen Olympique Lyon, FC Twente en PSV gelijkspelen en uit van Real Madrid verliezen is nog geen schande. Als je vervolgens ongeïnspireerd in Groningen verliest, is er toch wat aan de hand. De magie van Frank de Boer lijkt, hopelijk tijdelijk, uitgewerkt.

De pech die Ajax de laatste twee competitiewedstrijden met grensrechters heeft, lijkt het een beetje zelf in de hand te hebben gewerkt. Er zijn geen excuses. Lucky Ajax bestaat niet in tijden van verval.

Toch is dit geen ander team, de ingrediënten van half augustus zijn er nog. Het is nog te vroeg om van een enorme crisis te spreken. Denk aan half augustus Ajax. Die felheid, dat lef, dat vertrouwen van toen, het kan niet ver weg zijn. Jammer dat de komende weken die interlandpotjes zijn.

Kom op Ajax, laat ons over twee weken tegen AZ zien dat we in ieder geval weer de beste van onze provincie zijn. Dan kunnen we langzaamaan weer aan de rest van het land denken. Speel het geluk weer wat naar ons toe.

Lees ook:Stoeltje 63: 32
Lees ook:Recensie van het boek Stoeltje 63, thuis bij Ajax
Lees ook:Ajax kan zondag in Groningen de 500ste uitzege behalen
Lees ook:Laat het nog lekker dinsdagavond zijn bij ADO Den Haag – Ajax
Lees ook:Van der Laan kan alvast in agenda noteren: Ajaxhuldiging is op 3 mei 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>