Gezien bij Cinecenter: The Danish Girl

Bij een tijdloos verhaal over een universeel thema, kan het tijdperk waarin het zich afspeelt tegenwerken. Duidelijk maken dat iemand worstelt – naar adem happend strijdt – om zichzelf te kunnen zijn, daar zou een kostuumdrama wat in de weg kunnen zitten. Je kan gaan denken dat zoiets enkel toen gebeurde. In The Danish Girl is hier geen sprake van.

De focus ligt bij het verhaal. Dat het zich afspeelt tussen de twee grote oorlogen, blijft prachtig op de achtergrond. Straatbeelden van Kopenhagen en Parijs. Feesten. Interieurs. Ze zijn overduidelijk niet van nu, maar ze schreeuwen ook niet om alle aandacht.

Zelf zit ik behoorlijk in het juiste lichaam, maar kan me goed in de hoofdpersoon vinden. Ook haar geslachtsstrijd staat zo centraal, dat het makkelijk losgelaten kan worden, voor andere universele thema’s. Hij/zij is zo gefocust op zichzelf worden, dat dit te vertalen is naar eigen strubbelingen, naar deze tijd. Of liever: naar alle tijden.

Dwangbuis
Lilly/Einar wordt in elkaar geslagen op straat, wordt door een psychiater schizofreen verklaard en bijna in een dwangbuis gestopt. Onbegrip dat er natuurlijk nog altijd is. Dat niet snel zal verdwijnen.

Prachtig ook wordt de tragiek van zijn huwelijk neergezet. De transformatie naar Lilly is voor Einars vrouw haast net zo zwaar als voor de transgender zelf. Toch blijft ze hem en haar steunen. Blijft de liefde tussen de twee enorm. Het wordt – zoals het hoort – ongemakkelijk, licht beklemmend. Maar ook hierin gaat de regisseur nooit te ver.

Dat iemand haar man verliest, omdat hij een vrouw blijkt, wordt met goed acteerwerk de normaalste zaak van de wereld. Treurig, maar net geen tranentrekker. Net als het decor blijft ook dit binnen de perken. Het aangrijpende en belangrijke verhaal komt, wat mij betreft, kraakhelder over. Voor een sterk verhaal is geen extra saus nodig. Liever niet zelfs.

The Danish Girl
Regisseur: Tom Hooper
Schrijvers: David Ebershoff (roman), Lucinda Coxon (scenarioschrijver)
Hoofdrollen: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard.

 

 

 

 

 

Lees ook:Duur croissantje
Lees ook:Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator
Lees ook:Werkstraf eis voor bedreiging Wouter Bos
Lees ook:Pistoolschoten op café in De Baarsjes
Lees ook:Gezien bij Filmhallen: The lady in the van

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>