Ook van het voetbalgeweld van afgelopen weekend leert niemand iets

leeg voetbalveldOp RTV-NH lees ik een stuk over het geweld tegen de arbitrage bij een amateurclub dit weekend. Een alinea:

“De grensrechter werd hierbij uitgemaakt voor onder andere: ‘Hoer’, ‘Flikker’, ‘Kankerleijer’, ‘Klootzak’, ‘Schele’, ‘Racist’ en ‘Blanke Nazi’”. Daarnaast werd hij door toeschouwers naast de dug-out van Seref-Spor diverse malen bespuugd, waarbij hij zeker twee keer werd geraakt. Ook de voorzitter van Seref Spor zou hier een rol in hebben gespeeld, in plaats van zijn eigen spelers tot kalmte te manen. Een en ander liep volgens Nieuwenhuis verder uit de hand toen een speler van GeuzenMiddenmeer die op de grond lag met een blessure, werd belaagd door diverse Seref Spor-spelers.

Chaos. Schandalig. Terecht dat hier aandacht aan wordt besteed. Toch moeten we niet vergeten dat ook dit een exces is. En extreme voorbeelden kunnen ook een averechts effect hebben op de doorsnee voetballer. ‘Zoiets zou ik nooit doen’ is veel te makkelijk gedacht.

Neem de campagne van de KNVB Zonder-respect-geen-voetbal. In de kern bewonderenswaardig. Zonder de dood van die grensrechter had het ook best effect kunnen hebben. Het geweld op de voetbalvader was echter zo uitzonderlijk groot dat de campagne haast kolderiek overkomt. Gele en rode kaarten werden na het incident uitvergroot. Alle overtredingen kregen iets verdachts en na enkele weken was de sfeer alleen maar grimmiger.

Er werd in de winterstop bedacht dat praten met de scheidsrechter – voor niet aanvoerders – direct geel zou zijn. Een goed idee. Alleen striktere regels kunnen voor een snelle gedragsverandering zorgen. Maar bij de hervatting van de competities was duidelijk dat geen scheidsrechter het aandurfde. Iedereen vindt immers dat er iets moet veranderen, maar alleen bij de ander. Aan mij persoonlijk ligt het natuurlijk niet.

Excessen versterken een al bestaand taboe. Het wijst ons dan wel op menselijk tekortkomingen, maar ze zijn te makkelijk buiten onszelf te plaatsen. Veel aandacht op een vliegtuigcrash vestigen heeft nog wel nut. We gaan vergeten dat de weg oversteken een stuk gevaarlijker is dan vliegen. Maar een grensrechter uitschelden, laat staan doodtrappen, zullen we niet zo snel naast een onschuldige schwalbe plaatsen. Die kan geen kwaad. ‘Ík bedoel het alleen goed. De menselijke zwarte kant die in een ieder zit, zit heus niet ook in mij.’

Kijk voor een langer verhaal over taboes op mijn persoonlijke blog

Lees ook:Jongetjes van 15 en 16 molesteren grensrechter na sc Buitenboys B3 – sc Nieuw Sloten B1
Lees ook:Seksisme op reclameposter SuitSupply verdient maandverband
Lees ook:Bij de Stopera hangt vanaf vandaag de Europese vlag uit, hoera
Lees ook:Dit seizoen was het combicomplot tegen uitsupporters waterdicht
Lees ook:Adidas-campagne in Arena leidt me af van foebal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>