TEDx-praatje dat ons langs Zwarte Piet kan helpen, aankomende Sinterklaasperiode

In onderstaand Amerikaans TEDx-praatje weet de spreker de houding van de meeste mensen ten opzichte van racisme goed neer te zetten. Velen zien het als het wel of niet hebben van amandelen. “Zei ik volgens jou iets onbewust racistisch? Dat kan helemaal niet, ik heb mijn onbewuste racisme in 2001 weg laten halen.”

Het is echter natuurlijk iets waar je je hele leven bewust van hoort te blijven zijn. Zoals bij je persoonlijke hygiëne bijvoorbeeld. “Volgens mij zit er een stukje onbewust racisme tussen je tanden. Laten we er samen in alle rust over praten, om te kijken of we het samen weg kunnen halen.”  

Het is heel menselijk om personen die er behoorlijk anders uitzien en een andere culturele achtergrond hebben, wat te depersonaliseren. Dat ontkennen kan gevaarlijk zijn. Maar op het woord racisme rust zo’n groot taboe, dat het toch haast vanzelf gaat.

Filmpje
Persoonlijk ben ik dan ook heel blij dat de Zwarte Piet-discussie dit jaar eindelijk echt op gang is gekomen. Wij zijn in Nederland gewoon net zo gevoelig voor rassenproblematiek als de rest van de wereld. Daar moeten we gewoon over leren praten en het onder ogen durven zien.    

De man in dit filmpje kan ons hier ook bij op weg helpen. Mijn angst is namelijk dat de knecht van Sinterklaas als aanleiding het echte probleem wat doet vertroebelen. Kindersprookjes, cadeaus, snoep, gedichten, surprises en vol verwachting kloppende harten staan namelijk compleet los van waar het om draait. Er is niemand – echt helemaal niemand – die daar aan wil komen. Het gaat enkel om het volgende:

Lees ook:Sinterklaasintocht zal alleen door ouders verstoord kunnen worden
Lees ook:Laten we het inderdaad weer over Zwarte Piet hebben
Lees ook:Sta op tegen lege leuzen
Lees ook:“Sint en Piet daar komen wij ook wel uit.” Aldus burgemeester Van der Laan
Lees ook:Johan Cruijff kan toch gewoon zijn excuses aanbieden voor die racistische opmerking?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>