“Sint en Piet daar komen wij ook wel uit.” Aldus burgemeester Van der Laan

En tenslotte, want ik weet dat sommige van uw daar heel erg intensief mee bezig zijn, Sint en Piet daar komen wij ook wel uit. Dat wordt een feest voor iedereen.

Mooie slotwoorden van de burgemeester bij zijn toespraak om de Keti Koti Memrewaka, een herinneringstocht langs Amsterdamse grachtenpanden die gebouwd en/of bewoond waren door slavenhandelaren, af te sluiten.

Zijn toespraak bestaat verder uit een korte opsomming van Amsterdam en de relatie tot het slavernijverleden. Harde feiten waar niemand zich meer voor kan verschuilen.

Dat Van der Laan besluit met een  verwijzing naar de Zwarte Pietdiscussie vind ik niet meer dan logisch. Het is het meest levendige verschijnsel met betrekking tot ons pijnlijke verleden. Ik zie het graag als een oproep om de discussie dit jaar wat te gaan verschuiven.

Herhalingen
Talloze herhalingen over kinderzieltjes. Verschillende visies over herkomsten van het feest zoals we het vandaag kennen – iets waar je bij geen enkele traditie helemaal uitsluitsel over zal krijgen, probeer maar eens een discussie te beginnen over de kerstboom en andere kerstversiering. Lofredes over de rol van Piet die zoveel aansprekender is voor kinderen, dan Sinterklaas. Dat weten we nu wel. Dat zijn alleen maar onderwerpen die ons van de kern houden.

Het is tijd dat we het wat serieuzer over de Nederlandse Blackface gaan hebben. Tijd dat we de pijn bij velen een stuk serieuzer gaan nemen. Tijd ook dat iedereen gaat inzien dat niemand tegen het kinderfeest is. Niemand is tegen de magie, tegen snoep, tegen cadeau’s, tegen surprises met gedichten, tegen schoenzetten, tegen Dieuwertje Blok, tegen een stoomboot, tegen Sinterklaas. Niemand.  Al die elementen vindt iedereen natuurlijk geweldig. Zelfs niemand is tegen Piet. Het gaat uiteindelijk om iets heel kleins, om de invulling van een verkleedpartijtje. Tijd om dat met z’n allen, net als de burgemeester, in te gaan zien.  Dan wordt het een feest voor iedereen inderdaad.

Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaasintocht zal alleen door ouders verstoord kunnen worden
Lees ook:Lieverdje maakt op Spui plaats voor Zwarte Piet-protest
Lees ook:Zwarte Piet-discussie blijkt inburgeringscursus
Lees ook:Vijf soorten Zwarte Piet-adepten die je als Zeurpiet tegenkomt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>