Het is pas vreemd dat zo’n fietsenchip er niet al lang is

fietsen LeidsepleinHet is best gek dan het idee voor een fietsenchip raar overkomt. Onder ander op AT5.nl lees ik over de plannen. Mijn eerste gevoel is dat zoiets vreemd is. Maar waarom?

Deze week las ik in de Volkskrant over plannen in Londen, New York en Berlijn om het daar aantrekkelijker te maken voor fietsers. Amsterdam is in alle drie de steden het grote voorbeeld. Terecht. Hier is de infrastructuur als in geen enkele andere grote stad ingericht voor fietsers.

Ook over al die nieuwe nietjes en andere fietsenstallingsmogelijkheden van de afgelopen jaren kan ik niet anders dan lovend zijn. De gemeente is goed bezig wat dit aangaat. Alleen wij inwoners waarderen het kennelijk wat minder. We zien het als extra ruimte om onze wrakken te kwakken. Maar ook daar heeft de gemeente een handje in.

Stel dat Amsterdam het parkeerprobleem voor auto’s in de stad zou moeten oplossen zonder dat er kentekenplaten waren. Uiteraard zouden auto’s meer gejat worden en zou niemand meer mooie, degelijke auto’s kopen. Je kunt dan parkeerplekken creëren wat je wil, zonder liefde voor auto’s zou de hele stad verstopt raken met autowrakken. Zeker als autobezitters wegsleepkosten niet zelf hoefden te betalen.
Het voorbeeld klinkt absurd, zo gaan we helemaal niet met auto’s om. Maar in de rest van de wereld gaan mensen ook niet zo met fietsen om. Zo’n chip is, nu ik er even over heb nagedacht, niet alleen een erg goed idee. Het is noodzakelijk.

We mogen best wel weer beseffen hoe bijzonder het is dat we hier alles op de fiets kunnen doen. We zijn het zo voor lief gaan nemen, dat we vaak meer voor een paar schoenen uit willen geven dan voor een fiets. Ik zie zo nu en dan wel ongebruikte schoenen langs de kant liggen, maar niet vaak. Waarom is het bij een fiets dan wel vanzelfsprekend geworden? Onder andere omdat we geen chip (of kenteken) hebben, vrees ik.

Lees ook:Londenaren kunnen ons niet evenaren
Lees ook:Asociale Amsterdamse fietser kan Kopenhaags fietspad goed gebruiken
Lees ook:Snorfietsen zijn het probleem niet
Lees ook:Chip in fiets tegen diefstal
Lees ook:Vieze auto: duur parkeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>