Gezien op het IDFA: The King, Jari Litmanen

Zaterdag zagen we Jari Litmanen al bij Ajax – VVV zitten. Zondag was de eerste vertoning van de film over zijn carrière, The King, op het IDFA. Waar hij dus ook bij was. De wedstrijd en de documentaire hadden niet meer van elkaar kunnen verschillen. Het potje was slaapverwekkend en The King alles behalve.

Op twee sterfgevallen die hem behoorlijk hebben gevormd en wat hele korte fragmenten van zijn vrouw en kinderen na, gaat het over zijn voetbalcarrière. En hoewel de meeste voetbalfans zijn loopbaan al kennen, vind ik het een goede keuze van de filmmaker. Hij laat veel voormalige voetbalvrienden aan het woord. En omdat je die eens buiten het kader van een persconferentie of een interview vlak voor of na een wedstrijd ziet, is dit erg verfrissend. Vooral omdat het over een van  de grootste liefhebbers van het spelletje gaat. Uit alles blijkt de liefde voor voetbal bij Litmanen.

Edwin van der Sar die vertelt dat ze in het begin wel moesten lachen om die rare Fin die de warming up al in de kleedkamer begon en ook na afloop onder de douche nog met de cooling down bezig was. Xavi die vertelt dat Litmanen bij Barcelona met  zijn voetbalschoenen in de sauna zat. Aan alles blijkt dat Jari heel gefocust met zijn passie bezig is. Hij is ook veel zelf aan het woord. Beheerst en licht ingetogen zoals we hem kennen, maar dan nog wat relaxter. Je voelt dat de filmmaker en hij een tijd met elkaar hebben opgetrokken.

De jaren bij Ajax vormen – uiteraard – een groot deel van het document. Veel anekdotes worden prachtig verteld door David Endt, zoals alleen hij dat kan. Ook Louis van Gaal laat zich van zijn beste kant zien.  Heel rustig en gepassioneerd toont hij veel respect voor zijn toenmalige nummer 10.

Ook zijn populariteit in Finland komt aan bod. Prachtig ook om het respect van veel grote voetballers voor hem te zien. Gerrard, Puyol en Zlatan, om er wat te noemen. Prachtig om Ibrahimovic te zien vertellen dat hij Litmanen als een grote mentor zag bij Ajax. Hoe de twee karakterologisch ook mogen verschillen, qua liefde voor de sport en ambitie was het natuurlijk een perfect duo. Dit terwijl David Endt vertelt dat veel andere jonge Ajacieden hem tijdens zijn tweede periode in Amsterdam niet altijd even serieus namen.

Zeer de moeite waard. De komende vertoningen bij het IDFA zijn uitverkocht, maar het kan natuurlijk niet anders dan dat het op DVD uit gaat komen. Zeker hier in Amsterdam.

Lees ook:Jan Vertonghen bevestigt wat ik al jaren dacht: hij is een echte Amsterdammer
Lees ook:EK-atletiek doet Olympisch Stadion schitteren
Lees ook:De weerstand tegen het verbannen van ‘allochtonen’ is pas vreemd
Lees ook:Gezien op het IDFA: My Afghanistan, Life in the forbidden zone
Lees ook:Wachten op de bus die nooit gaat komen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>