De weerstand tegen het verbannen van ‘allochtonen’ is pas vreemd

Ik verbaas me enigszins om veel reactie op het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad om het woord allochtoon in de Stopera in de ban te doen. Persoonlijk vind ik het heel goed. Het woord is erg stigmatiserend. Het maakt de al behoorlijk ingewikkelde migrantenproblematiek onnodig ingewikkelder.

Toch hoor en lees ik veel reacties die er op neer komen dat mensen denken dat een probleem er mee uit de weg wordt gegaan. Of dat het symboolpolitiek is. Dat is onzin. Het tegendeel is waar. Als het over migrantenproblematiek gaat kun je dat prima benoemen met een afkomst en de toevoeging Amsterdammer of Nederlander. Dan heb je het juist veel gerichter over problemen. Voor de rest zijn mensen die hier lang wonen gewoon Nederlanders en Amsterdammers.
Wat een allochtoon precies is, is ook helemaal niet duidelijk. Voor de statistieken ben ik er ook een, omdat mijn moeder uit een ander West-Europeesland komt.

Nu worden mensen die hier geboren en getogen zijn, maar er wat exotischer uitzien dan Ria en Henk dus vaak als vreemdeling aangeduid. Op z’n zachts gezegd vreemd. Voor je het weet gaat iedereen het ook nog eens geloven. Dat werkt bij alle Nederlanders verwarrend, waar je opa ook vandaan komt. Iets met een kam en eroverheen scheren. Het woord is besmet.

De kracht van taal kan niet onderschat worden. (Neem het woord ‘respect’. Een aantal jaar geleden klonk dat woord nog heel anders. Krachtiger.) Een woord kan uitgekauwd zijn. Dat heeft niets met de realiteit uit het oog verliezen te maken. Integendeel.

Gisteren bij Pauw en Witteman legde Wim Daniëls het goed uit. 

Lees ook:PvdA Amsterdam wil van ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ af
Lees ook:Vanaf vandaag zul je in de Stopera gelukkig geen ‘Allochtoon’ meer horen
Lees ook:PvdA wil nieuw woord voor allochtoon
Lees ook:Allochtonen mogen toch
Lees ook:Michelle Obama zou ons mooi met de neus op de feiten kunnen drukken

1 Reacties // Reageer

One thought on “De weerstand tegen het verbannen van ‘allochtonen’ is pas vreemd

  1. Idebenone

    @Kaas de Vies | 16-07-12 | 20:29 | 0 – 2de woord allochtoon is autochtoon, zucht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>