Is verkeersbordenkunst strafbaar?

mannetje TocaneMokum Magazine komt via Facebook weer met een interessante vraag:

JA of NEE? – De Franse kunstenaar Clet Abraham heeft een bezoekje gebracht aan Amsterdam en heeft een aantal verkeersborden een wat vrolijker karakter gegeven. ‘Kunst hoort niet op verkeersborden en deze man verdient een boete’, vindt de politie. Wat is jouw mening?

Natuurlijk mag je niet op verkeersborden tekenen, hoe mooi ook. Die dingen zijn gemaakt om verkeersdeelnemers zo efficiënt mogelijk van A naar B te krijgen. Afleiding is daarnaast gevaarlijk. Zoiets, maar dan in ambtelijke taal, zal de motivatie voor een boete zijn. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Een rechtszaak zal de kunstenaar nooit winnen. En dat maakt de stelling zo interessant. Het zou namelijk te bezopen voor woorden zijn om hier daadwerkelijke een boete voor uit te delen.

Als deze lichte vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid bestraft wordt, dan is het niet goed gesteld met onze rechtstaat. Ik weet nog dat ik zo’n bord tegenkwam tijdens een vakantie in Florence een paar jaar geleden. Meteen maakte het me vrolijk en het heeft me sindsdien niet losgelaten.

De discussie waar iemands vrijheid ophoudt en overheidsbemoeienis begint is altijd een interessante. Een overheid die denkt dat deze onschuldige kunstwerkjes al te ver gaan, daar zal ik me altijd tegen verzetten. Vanochtend schreef ik er ook al een stukje over, met betrekking tot een Franse gemeente die camera’s wil inzetten tegen hondenpoepoverlast.     

Lees ook:Toscaans verbodsbordmannetje nu ook in Amsterdam
Lees ook:Amsterdams nieuws van afgelopen dagen zou heel wat Baantjerafleveringen kunnen vullen
Lees ook:‘Fietstunnel’ onder Rijksmuseum tijdens Uitmarkt weer open
Lees ook:Is West Amsterdams ‘Parijse dramawijk’?
Lees ook:La Rive beste restaurant provincie volgens Lekker ’07

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>